Foto: Shutterstock

Pirms 37 gadiem, 1986. gada 4. novembra naktī, vairāki trimdas latvieši Austrijas galvaspilsētā Vīnē ar krāšņu akciju centās pievērst pasaules uzmanību Baltijas valstu okupācijai. Zviedrijā dzīvojošā mākslinieka un scenogrāfa Gunāra Pāvula (1930–2006) vadībā vairāki latviešu puiši sakūra sārtu Sarkanajai armijai veltīta memoriāla pakājē, lielus un neatgriezeniskus bojājumus monumentam gan nenodarot. Kad uz dedzinātāju pēdām nonāca austriešu policija, Pāvuls viens pats uzņēmās atbildību par notikušo "performanci", pasargājot savus līdzdalībniekus no tiesu darbiem.

Līdzīgi kā okupētajā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, arī Vīnē padomju spēki tūlīt pēc 2. pasaules kara uzslēja Sarkanajai armijai veltītu pieminekli. Vieta tam tika izvēlēta pašā pilsētas centrā, Švarcenberga laukumā, un kopš 1955. gada to sargā divpusēja vienošanās starp Austriju un PSRS (vēlāk Krieviju). Memoriāla centrā ir ar automātu bruņots padomju karavīrs, bet to apjož masīva kolonāde. Arī pēc 1986. gada piemineklis vairākas reizes ir cietis, 2014. un 2015. gadā aktīvisti to aplēja ar krāsu.

1986. gada novembra sākumā Vīnē notika Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas konference, un latviešu trimdas organizācijas nolēma, ka šī ir laba izdevība pasaulei atgādināt, ka PSRS joprojām ir okupējusi Baltijas valstis.

Noslēpumaina akcija


Par akcijas organizatoru kļuva 1930. gadā dzimušais Gunārs Pāvuls, kurš 2. pasaules kara nogalē ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Zviedriju. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!