Foto: DELFI
Viena stunda un četrdesmit minūtes. Tik daudz laika vajadzēja vācu žurnālistei Sārai Šēferei, lai Latvijas Valsts vēstures arhīvā beidzot atklātu lielo ģimenes noslēpumu – ko viņas vecvectēvs Arnolds Šēfers (1900–1972) 2. pasaules kara laikā darīja Liepājā. Patiesības labad jānorāda, ka kopumā meklējumi aizņēma krietni ilgāku laiku un atradums arhīvā bija tikai ilgstošāku pētījumu noslēgums. Kopā ar "Delfi" Sārai vairāku nedēļu laikā izdevās rekonstruēt vismaz daļu no sava priekšteča dzīves Vācijā un okupētajā Latvijā.

Arnolda mazmazmeita Sāra uzskata, ka tā ir laimīga sagadīšanās – divas nedēļas pirms darba brauciena uz Latviju sieviete pēkšņi uzzināja, ka viņas vecvectēvs kara laikā ir bijis Latvijā. "Man tas likās pavisam loģiski – ja es braucu uz Latviju, tad man arī ir jānoskaidro, ko Liepājā ir darījis mans vecvectēvs. Būtībā par saviem senčiem es zinu ļoti maz, un, manuprāt, šis ir labs starta punkts, no kura sākt izpēti par manu ģimeni," portālam "Delfi" stāsta Sāra.

Sākotnējo datu bija pavisam nedaudz. Visa informācija par Arnoldu, kuru Sārai izdevās sākumā Vācijā atrast, nāca no ģimenes Bībeles, kur skrupulozi bija pierakstīti dzimtas notikumi. Arnolds Šēfers piedzima 1900. gada 19. aprīlī Ķelnē, savukārt 1930. gadā Minsterē viņš apprecējās. Ieraksts Bībelē liecina, ka kāzu dienā viņš ir bijis "Obergefreiter" – virsjefreitora dienesta pakāpē, bet nebija zināms, kādā militārajā vai paramilitārajā struktūrā.

Liepājā piedzimst dēls


Bībelē ierakstīti vairāki Šēferu ģimenē dzimušie bērni, bet pats interesantākais ir 1944. gada 31. martā dzimušā Horsta-Dītera ieraksts. Bībelē minēts, ka zēns ir piedzimis Liepājā, un ieraksts ir apstiprināts ar nacistiskās Vācijas Liepājas apgabala komisāra zīmogu. Sāra savā ģimenē bija noskaidrojusi, ka drīz pēc tam Arnolds bija atgriezies Vācijā, respektīvi, viņš Kurzemē kara beigas nesagaidīja. Pēc kara Arnolds turpināja dzīvot Rietumvācijā un, iespējams, strādāja pastā. Tas arī viss, vairāk ziņu Sārai par savu senci nebija, un ar šīm druskām viņa devās uz Latviju.

Viņas ģimenē pieļāvuma formā klīda runas, ka Arnolds kara laikā okupētajā Latvijā ir darījis "sliktas lietas", tomēr tam nebija nekādu pierādījumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!