Foto: Midjourney/DELFI

Pirms 108 gadiem, 1915. gada 6. augustā, mūsdienu Polijas teritorijā pie Osovecas cietokšņa risinājās viena no neparastākajām 1. pasaules kara kaujām – saujiņa Krievijas Impērijas armija karavīru, saelpojušies indīgās gāzes, nobiedēja un atsita desmitkārt lielāku vācu armijas vienību. Arhīva materiāli liecina, ka realitātē šāda kauja ir bijusi, savukārt cīņas krāšņās detaļas un stāstus par "asinis un plaušu gabalus spļaujošiem" krievu karavīriem, kuri devās "mirušo uzbrukumā", jau mūsdienās izdomāja krievu žurnālisti.

Darbības vietu – Osovecas cietoksni – Krievijas impērija 19. gadsimta beigās cēla 23 kilometrus no robežas ar Austrumprūsiju, un tas bija paredzēts, lai aizstāvētu stratēģisko koridoru starp Nemunu un Vislu. Četri cietokšņa forti savā starpā bija savienoti ar tranšeju sistēmu, kas ļāva karavīriem izveidot gandrīz ideālu aizsardzības perimetru. Cietokšņa aizsardzībā liela nozīme bija arī tā novietojumam – tā forti atradās (un joprojām atrodas) Bebžas upes līkumā, kas pamatīgi apgrūtināja uzbrucējus.

Sākoties 1. pasaules karam, 1914. gada rudenī vācu spēki ātri vien nokļuva līdz Osovecai, tomēr nespēja to ieņemt. Pirmo uzbrukumu cietoksnim vācieši īstenoja 1914. gada septembrī. Otro - 1915. gada februārī un martā. Kopumā cietoksnis aplenkumā atradās nedaudz vairāk par pusgadu, neļaujot vāciešiem šajā frontes sektorā virzīties tālāk. 1915. gada jūlija sākumā feldmaršala fon Hindenburga vadībā vācu karaspēks uzsāka plaša mēroga ofensīvu Austrumu frontē, kuras daļa bija jauns uzbrukums Osovecas cietoksnim, norāda krievu vēsturnieks Aleksandrs Čerkasovs.

Cietokšņa garnizons sastāvēja no diviem artilērijas bataljoniem, sapieru vienības un atbalsta vienībām. 1915. gada sākumā cietoksnī atradās astoņas kājnieku un zemessardzes karavīru rotas, kavalērijas pulks, rezerves bataljons un vairāki simti robežsargu. Tāpat cietoksnī atradās 69 smagie ieroči, vēl karavīri bija bruņoti ar ložmetējiem un šautenēm. 1915. gada vasarā līdz cietoksnim bija atkāpušās arī piecas rotas no Krievijas armijas Zemļanskas pulka, kas ieņēma cietokšņa ārējo aizsardzības līniju.

Zaļš gāzes mākonis

Lai beidzot ieņemtu cietoksni, 1915. gada jūlijā vācieši nolēma izmantot indīgās kaujas gāzes. Vācieši bija noskaidrojuši, ka Osovecas aizstāvjiem nav derīgu gāzmasku, tāpēc

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!