Foto: Publicitātes foto

Rietumu Bankas mākslas galerijā oktobra sākumā atklāta izstāde ”Eiropas pilsētas Latvijas mākslinieku glezniecībā”, kur ir iespēja aplūkot vairāk nekā 30 ievērojamu Latvijas glezniecības meistaru darbus, kas radīti, gūstot iespaidus no ceļojumiem. Izstāde rīkota sadarbībā ar ”Agijas Sūnas mākslas galeriju” Rīgā.


Izstādes apmeklētājiem tiek dāvāta iespēja iepazīties ar dažādu paaudžu gleznotāju darbiem – sākot ar latviešu mākslas skolas vecmeistariem Edvardu Grūbi un Džemmu Skulmi un beidzot ar jaunākās un vidējās paaudzes māksliniekiem. Starp darbu autoriem ir Helēna Heinrihsone, Ivars Heinrihsons, Ilze Avotiņa, Gunta Liepiņa-Grīva, Ilmārs Blumbergs, Aleksejs Naumovs, Dita Lūse un citi.

Visus šos darbus, kas radīti dažādos laika posmos un manierē, vieno kopīgs ”Eiropas gars”. Tajos ir atspoguļoti autoru reālo un iedomājamo ceļojumu iespaidi, sniedzot iespēju izbaudīt ”Vecās pasaules” valstu garu un atmosfēru.

Kā zināms, ”Vecā Eiropa” vienmēr ir iedvesmojusi māksliniekus. Vairāki Latvijas glezniecības klasiķi ir ne vien daudz ceļojuši, bet arī mācījušies un dzīvojuši Parīzē, Romā, Berlīnē, Antverpenē un citās mākslas metropolēs. Arī laikā, kad ceļošana aiz robežām nebija pieejama katram, daudzi mākslinieki turpināja attīstīt Eiropas tēmu, iedvesmojoties no fotoattēliem, reprodukcijām un grāmatām. Pašlaik vecās tradīcijas tiek atjaunotas, un pavisam jauniem māksliniekiem tiek rīkoti plenēri Spānijā, Itālijā, Francijā un citās valstīs.

Savukārt izstādes mākslas kuratore Agija Sūna piebilda, ka bankas tradicionāli ir lielisku mākslas kolekciju cienītājas un glabātājas: ”Es ļoti cienu Rietumu Bankas māksliniecisko gaumi. Nav viegli atrast telpas šādas brīnišķīgas kolekcijas cienīgai izvietošanai. Tāpēc esmu priecīga par iespēju eksponēt šos darbus bankas mākslas galerijā, kas ir viena no labākajām Rīgā.”

Darbi izstādei ”Eiropas pilsētas Latvijas mākslinieku glezniecībā” tika vākti vairākus gadus. Iepriekšējos gados šāda ekspozīcija tika izvietota Briselē – Latvijas pārstāvniecības ES telpās.

Izstāde būs atvērta līdz 23. oktobrim darbdienās no plkst. 9.00 līdz 17.00. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!