Foto: LETA
Mākslinieki Roberts Diners un Lilija Dinere (attēlā) bijuši spiesti iesaistīt policiju savu darbu atgūšanā no galerijas "Bastejs" pēc izstādes beigām, bet pagaidām tas nav izdevies, ceturtdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

"Mēs pārliecinājāmies, ka darbu nav, izstāde ir novākta (..). Ir liels pamats domāt, ka darbi ir vienkārši nozagti," sacīja Diners, kuram izstādē bija 30 līdz 40 tēlniecības darbu. Savukārt Lilijai Dinerei izstādē bijuši 11 gleznojumi.

Uz jautājumu, vai mākslinieki nav parādā par izstāžu telpu izmantošanu un galerija varētu būt nolēmusi tos paturēt kā samaksu, abi mākslinieki atbildējuši noliedzoši. Esot bijusi runa vien par dažiem darbiem kā kompensāciju.

Pirms izstādes mākslinieki parakstījuši darbu pieņemšanas - nodošanas aktu, bet atteikušies parakstīt līgumu, kam, pēc Dineres teiktā "ja mākslinieks ir pie pilna prāta un izlasa, viņš nevar piekrist, jo tur ir punkti, kas ir klaji autortiesību pārkāpumi".

Savukārt galerijas vadītāja un īpašniece Baiba Morkāne nekādus komentārus par situāciju nesniedz, iesakot kontaktēties ar viņas juristu.

Pēc Dineru iesnieguma policija apsver iespēju ierosināt kriminālprocesu. Ceturtdienas pēcpusdienā gan abu pušu pārstāvji tikušies un no galerijas puses solīts, ka mākslinieki savus darbus varēs saņemt piektdien.

Vairāki citi mākslinieki raidījumam neoficiāli apstiprinājuši, ka ir bijusi negatīva pieredze ar galeriju "Bastejs", tomēr publiski runāt atteikušies.

Māksliniece Jana Briķe raidījumam norāda, ka pirms vairākiem gadiem iesūdzējusi galeriju tiesā, jo tā bez viņas ziņas pārdevusi mākslinieces darbus. Briķe tiesā uzvarējusi, tomēr ne darbus, ne naudu atpakaļ vēl neesot saņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!