Foto: Publicitātes foto
Starptautiskās tēlniecības kvadriennāles "Rīga 2012 - Integrācijas anatomija" organizatoriem provokatīvo mākslas darbu "Dāvida zvaigzne" un "Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšvēlēšanu skatuve" izvietošanai, visticamāk, nāksies meklēt citu vietu, informēja Rīgas pilsētas būvvaldē.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja palīdze Ieva Luste pastāstīja, ka "Mākslas menedžmenta un informācijas centrs" darbus, kurus iecerēts izvietot pilsētā, Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņošanai iesniedza 30.augustā. Kvadriennāles tēma ir "Integrācijas anatomija", tāpēc tās darbus bija paredzēts izvietot uz ass Brīvības piemineklis - Uzvaras piemineklis.

Luste norādīja, ka kvadriennāles organizētāji nav ņēmuši vērā, ka pilsētā šai laikā notiek festivāls "Staro Rīga" un, kā jau katru gadu, novembrī par godu Valsts svētkiem tiek izvietots svētku noformējums, kura budžets tiek plānots jau gadu iepriekš.

"Pašlaik notiek pasākumu vietu koordinācija ar "Staro Rīga" organizatoriem un Rīgas domes Izglītības, sporta un kultūras departamenta Svētku noformēšanas nodaļu, lai izvērtētu, kā kopējā pilsētas svētku tēlā iederēsies tēlniecības kvadrinnāles darbi. Vēršam uzmanību, ka pasākumi pilsētvidē jāsaskaņo un jāplāno savlaicīgi, katra objekta izvietošanas vieta jāsaskaņo ar tās īpašnieku vai apsaimniekotāju, ko kvadrinnāles organizatori nav veikuši. Pilsētvides objekti jāizvieto, respektējot esošās vērtības," uzsvēra Luste.

Kā ziņots, Brīvības pieminekļa pakājē iecerēts novietot poļu mākslinieka Huberta Čerepoka veidoto Dāvida zvaigzni. Pats mākslinieks savu veikumu komentēt nevēlas, tādā veidā atstājot to skatītāju vērtējumam un personīgai interpretācijai. Instalācija sastāv no diviem spuldzīšu izgaismotiem elementiem, un no tik populārā Ziemassvētku rotājuma - krītošas zvaigznes - tā mirklī pārvēršas par ebreju simbolu - Dāvida zvaigzni.

Savukārt Uzvaras parkā netālu no pieminekļa "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" iecerēts izvietot Nīderlandes mākslinieka Stefanos Tsifopulos objektu "Politiskās integrācijas skatuve", kas veidots, rekonstruējot Putina šā gada priekšvēlēšanu kampaņas skatuvi. Mākslinieks uzsver, ka visi garāmgājēji un skatītāji ir aicināti izmantot skatuvi un tādā veidā iesaistīties dialogā par aktuālajiem integrācijas jautājumiem, vingrinoties demokrātijā.

Provokatīvo mākslas darbu mērķis ir rosināt sabiedriskas diskusijas par integrācijas tēmu.

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā notiks no 5.oktobra līdz 25.novembrim, un tās laikā būs skatāmi mākslas darbi no visas Eiropas. Vērienīgā pasākuma norisē plānotas konferences, publiskas diskusijas, darbnīcas un dažādas akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!