Foto: Publicitātes foto

Neilgi pēc Tēlniecības kvadriennāles Rīga 2012 – ”Integrācijas anatomija” atklāšanas tehnisku iemeslu dēļ no ekspozīcijas tika izņemts poļu mākslinieka Huberta Čerepoka (Hubert Czerepok) darbs ”Viss ir Tumsa”, taču pašlaik tas atkal ir skatāms Dzelzceļa vēstures muzeja telpās, portālu ”Delfi” informē kvadriennāles preses pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

”Sakarā ar to, ka kvadriennāles organizatori Pilsētas politiskās vadības lēmuma rezultātā nespēja saņemt atļauju izvietot darbus pilsētvidē un tikai divas dienas pirms izstādes atklāšanas nolēma visu ekspozīciju izvietot dzelzceļa muzejā, esošajā izstādes struktūrā tika ienesti vairāki lielformāta darbi. Radās problēmas ar visu darbu atbilstošu eksponēšanu. Šobrīd ekspozīcijā ir veiktas izmaiņas, kuras nebija iespējams veikt īsajā laika periodā pirms izstādes atklāšanas. Priecājamies, ka izstāde dzelzceļa muzejā ir ieguvusi savu raksturu un atbilst mūsu izvirzītajam mērķim eksponēt visus uzaicināto autoru darbus," situāciju komentē viens no izstādes kuratoriem Aigars Bikše.

Huberta Čerepoka instalācija kļuva par vienu no Latvijas sabiedrībā vispretrunīgāk vērtētajiem Tēlniecības kvadiennāles Rīga 2012 darbiem, brīdī, kad tika paziņota tā plānotā atrašanās vieta - Brīvības piemineklim pieguļošā teritorija. Taču organizatoru iecere Rīgas Domes aizlieguma dēļ netika realizēta un visa Tēlniecības kvadriennāles Rīga 2012 ekspozīcija pašlaik skatāma Dzelzceļa vēstures muzejā.

Jau vēstīts, ka Tēlniecības kvadriennāles organizatori pauduši sašutumu par to, ka Rīgas būvvalde nav devusi savu piekrišanu un saskaņojumu darbu "Dāvida zvaigze" un "Putina priekšvēlēšanu skatuve" izvietošanai pilsētvidē.

Objektu "Dāvida zvaigzne" bija paredzēts uzstādīt pie Brīvības pieminekļa pilsētas centrā, savukārt  "Putina priekšvēlēšanu skatuvi" - Pārdaugavā pie Uzvaras pieminekļa. Provokatīvo mākslas darbu mērķis ir rosināt sabiedriskas diskusijas par integrācijas tēmu. Pilsētas būvvalde objektu uzstādīšanai atļauju nedeva, pamatojot, ka šajā laikā pilsētā notiks gaismas objektu festivāls "Staro Rīga".

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā notek no 5.oktobra līdz 25.novembrim, un tās laikā būs skatāmi mākslas darbi no visas Eiropas. Vērienīgā pasākuma norisē plānotas konferences, publiskas diskusijas, darbnīcas un dažādas akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!