Foto: DELFI
Ar moto "Dzeja, nepadodies!" šī gada septembrī norisināsies tradicionālās Dzejas dienas, kuru programmā plānoti gandrīz trīsdesmit oficiālie pasākumi. portālu "Delfi" informē organizatori.

Tradicionāli tiks piedāvāts "Ceļojumu ar dzejniekiem", kas šogad notiks Ķīpsalā. Pasākumā "Atvērt nevar aizvērt" būs atskats uz pēdējā gada radošo sniegumu – gada laikā iznākušo dzejas krājumu autoru darbiem. Viņu vidū ir A. Aizpuriete, A. Auziņa, Gaiķu Māris, A. Ogriņš, A. Akmentiņš, Eduards Aivars, J. Kronbergs, V. Lukaševičs un K. Skujenieks.

Tradicionālais pasākums "Klasisks dzejas vakars" būs veltīts jaunākajai paaudzei – piedaloties K. Zeļģim, A. Ostupam, I. Ratinīkai, J. Vādonam, A. Zariņai, A. Vigulam un arī prokuroram, advokātam un tiesnesim, tiks turēta "Jauno dzejnieku tiesa". Pieejams būs arī dzejas brīvais mikrofons, bet pasākumā "E-tika" publikas vērtējumam nodos Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku darbus.

Kā allaž, Dzejas dienās būs arī ārvalstu dzejnieku lasījumi. Pasākumā "Ziemeļi–Dienvidi" piedalīsies uzbeku dzejnieks Šamšads Abdullajevs (Shamshad Abdullaev) un Somijā mītošais Hamdams Zakirovs (Khamdam Zakirov). Ar lasījumiem uzstāsies poļu dzejnieks, esejists un literatūrkritiķis Tadeušs Dombrovskis (Tadeusz Dąbrowski). Dzejas un ritma vienību demonstrēs divi slam poetry pārstāvji – britu autori Eiofija Maniksa (Aoife Mannix) un Džeikobs Sam La Rose (Jacob Sam La Rose).

Varēs dzirdēt Lietuvas Rakstnieku savienības priekšsēdētāju, dzejnieku Antanu Jonīnu (Antanas A. Jonynas), kas šobrīd strādā pie lietuviešu dzejas antoloģijas latviešu izdevuma. Sadarbība turpināsies ar projektu Dzejas brauciens un festivālu Survival Kit, aicinot uz satikšanos ar vēl citiem ārvalstu autoriem.

2011. gada Dzejas dienas ir īpašas, jo pēc triju gadu pārtraukuma atkal nāk klajā dzejas ieraksts – kompaktdisks "Dzejas piegrieztne", kur apkopoti 18 dzejnieku aktuālākie darbi pašu izpildījumā. Šis materiāls kalpo par pēdējo gadu dzejas ābeci, uzrādot šodienas būtiskākās tendences; 11. septembrī notiks ieraksta prezentācija.

Dzejas multimediālo dabu varēs novērtēt Latvijas krievu dzejnieku apvienības "Orbīta" sarūpētajā pasākumā "Word in Motion". Tā ir skate, kurā apkopoti pašas apvienības veidotie dzejas video sadarbībā ar dažādiem Latvijas māksliniekiem, Eiropas dzejas filmu festivāla "Zebra" darbi un labākie Krievijas video šajā žanrā.

No 9. līdz 11. septembrim Esplanādē būs pieejams grāmatu maiņas punkts "Nāc un iemaini pret īsto!". Tā ir iespēja jau izlasītus darbus dot tālāk citiem lasītājiem, pretim saņemot kādu citu grāmatu.

Festivālu šogad noslēgs "Leģenda par medusmaizi" – poētiskas orientēšanās sacīkstes Rīgā: vēlā vakara stundā interesentiem būs iespēja atklāt dzeju dažādos galvaspilsētas punktos.

Šī gada Dzejas dienas norisināsies no 8. līdz 17. septembrim.

Ar pilnu pasākumu programmu Rīgā un citviet Latvijā, tāpat ar iespējamiem papildinājumiem un izmaiņām drīzumā varēs iepazīties "Dzejas dienu" mājaslapā www.dzejasdienas.lv.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!