Foto: LETA
Pirmdien, 12. novembrī 75 gadu jubileju atzīmē latviešu dramaturgs un žurnālists Pauls Putniņš.

Pauls Putniņš (1937.) ir viens no ražīgākajiem latviešu dramaturgiem, kura lugas iestudētas Latvijas teātros jau kopš 1960. gadu nogales. Jau sākot ar pirmajiem darbiem 1968. un 1970. gadā, Pauls Putniņš savās lugās pratis ar satīru un ironiju iemiesot laikmeta garu, atainojot ikdienišķus cilvēku tipus ar ikvienam piemītošajām vājībām.

"Paula Putniņa literārais valdzinājums slēpjas prasmē attēlot lietas, personības, notikumus un ironizēt par tiem tā, ka nekur tiešā tekstā nav nosaukts apsmiekla objekts, taču visiem uzreiz ir skaidrs, par ko īsti ir runa," raksa Paula Putniņa lugu krājuma izdevēji "Zvaigzne ABC".

Par populārāko Paula Putniņa darbu tiek uzskatītas luga "Ar būdu uz baznīcu" (1987.), kas ieguva milzu popularitāti Trešās atmodas laikā un tika iestudētas gan profesionālajos, gan amatieru teātros. Tomēr viens no populārākajiem šīs lugas iestudēumiem tapis 1988. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī ar aktrisi Antru Liedskalniņu galvenajā – teļkopes Mariannas Okolokolakas lomā. 1991. gadā tapa turpinājums šai lugai "Ar Dievu pie zemes".

Paula Putniņa populārāko darbu vidū ir "Mīlestības jūras sēkļi", "Labā tīrības sajūta", "Kvēli ilgotā", "Bez mūzikas un puķītēm" un citas. Kopumā sarakstījis vairāk nekā 30 lugas, 25 no tam iestudētas profesionālajos un amatieru teātros.

Pauls Putniņš dramatizējis Andreja Upīša "Laikmetu griežos" (Andrejs Upītis), kā arī Reiņa un Matīsa Kaudzītes "Mērnieku laikus".

Kopš 1970. gada Pauls Putniņš ir Rakstnieku savienības un Teātra darbinieku savienības biedrs, savukārt no 1999. gada — Dramaturgu ģildes biedrs.

Pēc Latvijas neatkarībs atjaunošanas iesaistījies politikā un no Zaļo un zemnieku savienības saraksta startējis gan Saeimas, gan pašvaldību vēlēšanās. Bijis 5. 6. un 9. Saeimas deputāts. 2010. gadā paziņoja, ka nekandidēs 10. Saeimas vēlēšanās un pametīs politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!