Foto: F64

Sestdien, 18.februārī, latviešu dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte svin 60 gadu jubileju.

Dzejniece jubileju sagaidīs Valmierā, kur sestdienas vakarā teātrī tiks spēlēts Zālītes un komponista Jāņa Lūsēna mūzikls "Kaupēn, man mīļais". Dzejnieci Valmierā sveiks Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende.

Savukārt dzejnieces novadnieki 25. februārī rīkos jubilejas pasākumu, kurā izskanēs dzejnieces kopā ar Jāni Lūsēnu, Kristīni Zadovsku un Jāni Muktupāvelu radītā koncertprogramma.

Plašākas jubilejas svinības nav plānotas.

Māra Zālīte dzimusi 1952. gada 18.februārī, Krasnojarskas apgabalā, izsūtīto ģimenē un augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātes (tagad LU) Filoloģijas fakultātē.

Kopš 2000.gada līdz šim brīdim Māra Zālīte ir AKKA/LAA prezidente, bijusi izdevniecības "Karogs" un žurnāla "Karogs" galvenā redaktore, Latvijas Rakstnieku savienības referente, Jauno literātu studijas vadītāja, žurnāla "Liesma" dzejas konsultante.

Māra Zālīte saņēmusi daudzas nozīmīgas literārās prēmijas un apbalvojumus, tostarp viņa ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, ir saņēmusi Literatūras gada balvu dramaturģijā (2002) un Gada balvu literatūrā (2005).

Māra Zālīte ir arī aktīva arī sabiedriskajā darbībā – viņa bijusi Valsts valodas komisijas priekšsēdētāja no 2002. līdz 2004.gadam, Triju Zvaigžņu ordeņa domes locekle no 1999. līdz 2006.gadam, Ordeņa kapitula locekle no 2006. līdz 2007.gadam, Kokneses fonda padomes locekle no 2005.gada, Zinātņu Akadēmijas goda locekle, kā arī Nacionālās bibliotēkas Uzticības padomes locekle.

Dzejnieces un dramaturģes pirmā publikācija parādījusies Tukuma rajona avīzē 1971.gadā un vēlākā laikā viņa radījusi vairākus sabiedrībā zināmus darbus – piemēram, rokoperas "Lāčplēsis" libretu, lugu "Margarēta", libretu rokoperai "Kaupēn, mans mīļais!" un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!