Foto: AFP/Scanpix

Vācu rakstnieks, romānu "Skārda bungas" un "Kaķis un pele" autors Ginters Grass nopublicējis dzejoli, kurā izteicis asu kritiku Izraēlas politikai attiecībās ar Irānu.

Grasa dzejolis 4. aprīlī parādījies vairākos preses izdevumos un vairākās valodās - "Sueddeutsche Zeitung" vācu, "The New York Times" angļu, "La Repubblica" itāļu un "El Pais" spāņu valodās. Dzejoļa nosaukums latvisku varētu skanēt "Tas, par ko nepieciešams runāt"

Šajā dzejolī Grass Izarēlu nodēvē "trauslā miera postītāju". Tāpat rakstnieks, kurš ir Nobela prēmijas laureāts, aicina pasaules politisko eliti pārņemt kontroli ne tikai pār Teherānas, bet arī Izraēlas kodolprogrammu. Turklāt pazīstamais literāts dzejolī atgādina, ka Vācija Izraēlai pārdevusi zemūdenes, kas varētu tikt izmantotas karā pret Irānu.

Grass uzsver, ka viņš nedrīkst ilgāk klusēt par to, kas notiek gan Vācijā, gan visā pasaulē. Kā uzskata rakstnieks, šīs tēmas netiek cilātas, jo ikviens, kurš par to ierunāsies var tikt uzskatīts par antisemītu.

Tieši tā ir noticis arī ar pašu Grasu. Īsi pēc dzejoļa publikācijas viņš saņēmis publiskus apvainojums un atgādinājumus, ka pats dienējis SS spēkos.

Šobrīs 84 gadus vecais rakstnieks šo faktu atklāja savā autobiogrāfiskajā grāmata "Lobot sīpolu", kas Vācijā tika izdota 2006. gadā un kļuva par sensāciju. 2008. gadā grāmata izdota arī latviešu valodā. Līdz tam bija zināms, ka viņš piedalījies II pasaules karā, taču to, ka dienestā bijis SS elites vienībā, pasaulslavenais rakstnieks bija noklusējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!