Foto: Publicitātes attēli
Apgāds "Karogs " laidis klajā vēsturisku romānu "Kamera obskura", ko sarakstījis triloģijas "Zīmogs sarkanā vaskā" autors Jānis Lejiņš.

"Romāns, sākotnēji iecerēts kā stāsts par Latvijas vēsturi gadsimtu gaitā caur vienu muižu kā kinokameras aci, necik ilgi, – kā nereti gadās – ņēma rakstnieku savās rokās, vilka pats sev līdzi, un galu galā ir pārgrozījies stāstā, kura smaguma centrs ir 20. gadsimta Latvijas vēstures peripetijās ierautās galvenās varones, gados jaunas Vidzemes muižnieces Margarētas Šarlotes fon Lēbes skats uz pašas pasauli caur camera obscura – "tumšo jeb caurumiņa kameru", kas ir fotogrāfiska aparāta pirmatnējs tips ar caurumiņu objektīva vietā. Stāsta, ka šādu kameru ap 1500. g. esot izgudrojis Leonardo da Vinči," raksta izdevēji.

"Grāmatas nosaukums apzināti rakstīts tā, kā to izrunā. Ceru, ka latīņu valodas pazinēji piedos šo vaļību," teic Jānis Lejiņš.

"Kamera obskura" vēsta par ļoti sarežģītu periodu Latvijas vēsturē – par laika posmu no 1904. līdz 1946. gadam. Tas ir stāsts arī par Margarētas dzimtu un muižas likteni un savā ziņā – arī atgādinājums, ka Latvijas vēsture nav tikai latviešu vēsture.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!