Foto: EPA/LETA
Nobela prēmija literatūrā piešķirta peruāņu rakstniekam, dramaturgam un politiķim Mario Vargasam Ljosam (Mario Vargas Llosa, dz. 1936), raksta ārvalstu mediji.

Prēmija rakstniekam piešķirta "par viņa spēka struktūru kartogrāfiju un griezīgajām cilvēku pretošanās, sacelšanās un sakāves ainām".

74 gadus vecais rakstnieks kļuva slavens ar 1963. gadā iznākušo romānu "Pilsēta un suņi", kas divreiz ekranizēts. Romānu latviski 2008.gadā laida klajā "Apgāds Zvaigzne ABC". No spāņu valodas to tulkojusi Zane Karpenko. Drīzumā "Apgādā Zvaigzne ABC" plānots laist klajā rakstnieka grāmatu "Sliktā meitene".

Mario Vargass Ljosa līdzās Hulio Kortāsaram un Gabrielam Garsijam Markesam tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem latīņamerikāņu literātiem. Rakstnieks ir studējis Limas Universitātē, doktora disertāciju aizstāvējis Spānijā, Madridē, bet vēlāk pārcēlies uz Parīzi, kur nodarbojies ar žurnālistiku.

2009.gadā Nobela prēmiju saņēma vācu rakstniece Herta Milere, 2008.gadā - franču rakstnieks Žans Marī Gistavs Leklēzio, bet 2007.gadā - britu autore Dorisa Lessinga.

Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibināja Zviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz mazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā atstātais kapitāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!