Foto: Publicitātes foto

Grāmata ir pirmā piecu stāstu sērijā "Persijs Džeksons un olimpieši". Līdz šim sērijas grāmatas pārdotas vairāk kā 30 miljonos eksemplāru. "Zibenszaglis" vairāk kā 200 nedēļas pēc kartas bija "The New York Times" jauniešu literatūras pārdotāko grāmatu sarakstā un Persijs Džeksons bieži tiek saukts par nākamo Hariju Poteru.

Stāsti par Persiju Džeksonu ir balsīti sengrieķu mītos un leģendās. Autors smēlies iedvesmu daudzos sengrieķu stāstos un arī galvenais tēls, vismaz savā izcelsmē, ir pielīdzināms, visiem labi zināmajam varonim Heraklam, lai gan Persijs ir nevis Zeva dēls, bet gan jūras dieva Poseidona atvase. Stāsti ir ne tikai par mītiem, leģendām un piedzīvojumiem, bet arī par tēmām, kas pusaudžiem ir aktuālas – pieaugšana, mīlestība un vēlme sevi pierādīt.

Pavisam parasts zēns nokļūst sengrieķu dievu konflikta vidū. Persijam ir tikai desmit dienas, lai ar draugu palīdzību novērstu karu Olimpa kalnā.

Riks Riordāns amerikāņu autors, dzimis Teksasas štatā, pirms Persija Džeksona sērijas sarakstīja veiksmīgu mistēriju stāstu sēriju pieaugušajiem. Persija Džeksona grāmatu veidošanā piedalās visa Riordāna ģimene, viņa sieva Bekija vizuālā māksliniece ir pirmā Rika darbu redaktore. Savukārt, abi rakstnieka dēli palīdz ar idejām, vecākais dēls iedvesmoja tēvu, jo mīlēja grieķu mitoloģiju un viņam gluži kā Persijam tika konstatēta disleksija un uzmanības deficīts.

Autors atzinis, ka pēc grāmatu izdošanas saņēmis daudzas vēstules no bērnu vecākiem, kuriem arī konstatēta disleksija vai uzmanības deficīts, rakstot, ka pēc Persija Džeksona grāmatu izlasīšanas bērni spējuši parvarēt kaunu par savām kaitēm. Jaunākais dēls Patriks pārlasa tēva grāmatas pirms tās tiek nodotas drukai, pieprasot 10 dolārus par katru atrasto kļūdu. Riordans ir strādājis par pasniedzēju un par savu tagadējo nodarbošanos saka: "Es vēlaizvien jūtos kā skolotājs, tikai manā klasē ir vairāki miljoni skolnieku."

Pirmās grāmatas ekranizācija bija kino teātros 2010. gadā, savukārt otro filmu "Persijs Džeksons un jūras monstri" paredzams, varēs skatīt 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!