Foto: F64
Latvijas Nacionālās operas Simfoniskā orķestra mākslinieku Neatkarīgā arodbiedrība (LNO SOMNA) rūpīgi seko līdzi Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora Andreja Žagara uzsāktajai diskusijai ar Kultūras ministriju par nepieciešamību nākamgad palielināt valsts dotāciju operai. Tomēr, pēc LNO SOMNA domām, A.Žagaram un pārējai operas vadībai būtu jāatbild par līdz šim piešķirto valsts dotāciju izlietošanas lietderību.

Piemēram, par tēriņiem 2011.gadā. Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamai informācijai šogad Nacionālās operas vadība īstenojusi šādus iepirkumus – par 19,9 tūkstošiem latiem ir iepirkta tēja, kafija un cukurs (priekšstatam – par šādu summu ir iespējams iegādāties 2.5 tonnas kafijas) , par 19,9 tūkštošiem iegādātas skrūves, naglas un smilšpapīrs (priekšstatam – par šādu summu iespējams iegādāties 1.6 tonnas naglu), par 19,9 tūkstošiem latu iepirkta autokosmētika, kas, rēķinot uz vienu vienību, pietiks turpmākajiem 400 gadiem.

Par 19,9 tūkstošiem latu iegādāti solista pakalpojumi, kurš, pēc operas vadības atzinuma, nespēj nodziedāt savu lomu pietiekami kvalitatīvā līmenī, tādēļ no viņa pakalpojumiem LNO ir atteikusies. Par tādām pašām summām ir iepirkti tikko karjeru sākušu solistu pakalpojumi (solistu algas opoerā no 300-400 LVL neto), diriģenta pakalpojumi. Pēc mums pieejamās informācijas, minētie cilvēki par šādiem iepirkumiem nav informēti (informāciju par šiem iepirkumiem skatīt šeit)

Tajā pašā laikā LNO orķestra, solistu un kora arodbiedrība arī šogad saņēma atteikumu atjaunot pilnu darba slodzi – tā līdzekļa taupīšanas nolūkos tika samazināta 2009.gadā, bet pašlaik darba noslodze operā ir palielinājusies. Administrācija atteikumu argumentēja ar faktu, ka neesot palielināta valsts dotācija. Tajā pašā laikā administrācija rada iespēju palielināt savas algas un iepirkt pāris tonnas kafiju, naglu un skrūvju un autokosmētiku milzīgos daudzumos.

A.Žagars ir daudz darījis Latvijas Nacionālās operas attīstības labā, tomēr LNO SOMNA nevar samierināties ar nelietderīgu valsts līdzekļu izšķērdēšanu un operas mākslinieku prasību ignorēšanu, tādēļ publisko šo informāciju, kā arī plāno citas aktivitātes savu interešu aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!