Foto: F64
Uz ēku jumtiem kūstošais sniegs un ledus ir radījis bīstamu situāciju Latvijas muzejos – nedēļas sākumā sācis applūst Latvijas nacionālais mākslas muzejs (LNMM) un izstāžu zāle "Arsenāls", savukārt trešdien ūdens apskādējis Dekoratīvā mākslas muzeja telpas, ceturtdien informē laikraksts "Neatkarīgā".

Laikraksts ziņo, ka kūstošā sniega radītais mitrums netraucēti sūcas iekšā LNMM. Slapjas sienas esot gan modernisma kolekcijas zālē, kas atrodas muzeja otrajā stāvā, bet īpaši bēdīgā stāvoklī ir nonākusi Federa zāle pirmajā stāvā. Muzeja direktore Māra Lāce laikrakstam stāstījusi, ka darbinieki būtībā strādājot ārkārtas režīmā, uzmanot, vai atkal nebūs jāpārvieto pie sienām nostiprinātie mākslas darbi.

Laikraksts atgādina, ka LNMM jumta konstrukcijas, kā arī izstāžu zāle "Arsenāls" jau ilgus gadus ir kristiskā tehniskajā stāvoklī. "Arsenālu" plūdi pēdējoreiz piemeklēja pērn februārī, kad nācās slēgt otrā stāva zāli un mainīt izstāžu grafikus, bet pašu telpu nācās remontēt.

Jau ziņots, ka iepriekš Lāce medijiem atzina - otru tik bargu un sniegiem bagātu ziemu LNMM ēka varētu arī vairs neizturēt, jo tās jumta konstruckija ir kritiskā stāvoklī, bet sniegu no tās notīrīt praktiski nav iespējams.

LNMM ēkas rekonstrukcijas konkursā par uzvarētāju pagājušā gada septembrī kļuva Lietuvas kompānija "Processoffice". Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe toreiz norādīja, ka par uzvarētāju atzītais projekts ir konservatīvs un piesardzīgs, visdelikātākais no visiem iesniegtajiem projektiem, kas, nepiedāvājot pārmēru modernu risinājumu, respektē esošo Rīgas pilsētbūvniecības situāciju.

LNMM ēkas rekonstrukcijas būvprojekta izstrādei Rīgas domes (RD) šā gada budžeta investīciju programmā atvēlēti 700 tūkstoši latu. Rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskais projekts taps šogad, bet būvdarbi šajā objektā varētu sākties 2012.gadā un tiks pabeigti līdz 2014.gadam.

LNMM galvenā ēka Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, celta laikā no 1903. līdz 1905.gadam, ēkas arhitekts un muzeja pirmais direktors ir Vilhelms Neimanis. Pašlaik muzejs ir lielākā profesionālās mākslas krātuve valstī un ieņem nozīmīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā un popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Ik gadu muzeju apmeklē 70 līdz 80 tūkstoši cilvēku. Muzejā glabājas vairāk nekā 30 tūkstoši mākslas darbu vienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!