Foto: DELFI
Ierasti gaišie un baltie griesti kļuvuši pelēki, apmetums šur tur nolupis un kāds nezināmas konsistences šķidrums no griestiem gar sienu notecējis teju līdz pašai grīdai, šādas ainas paveras vairākās Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja telpās, kur vēl tikai pāris dienas atpakaļ svinīgi tika nodota par pazudušu uzskatītā latviešu glezniecības vecmeistara Jūlija Federa glezna. Vēl dramatiskāka aina paveras izstāžu zāles "Arsenāls" telpās. Bargā ziema, kā arī ēku novecojušie jumta segumi ļāvuši mitrumam iekļūt muzeja telpās un apdraud ne tikai būves kvalitāti, bet arī mākslas darbus.

Foto galerija

LNMM krājuma darba nodaļas vadītāja Ludmila Neimiševa portālam "Delfi" stāsta, ka muzeja jumtu ne visās vietās ir iespējams attīrīt, līdz ar to sniegs iesūcas būvē, tostarp arī bēniņu koka konstrukcijās un tālāk jau "pārceļas" uz izstāžu zālēm. Mitrums vairāk nekā 100 gadus vecajā, taču kapitālo remontu nepiedzīvojušajā ēkā, parādījies jau pirms divām nedēļām.

Neimiševa bažījas, ka līdz ar mitrumu tiek izjaukts ēkas mikroklimats, kas nozīmē mitruma pakāpes maiņu, un temperatūras svārstības. Kā uzsver muzeja speciāliste, gleznu uzturēšanai svarīgi noturēt noteiktu temperatūru un gaisa mitrumu, taču šis uzdevums ir palicis neiespējams. Atsevišķas gleznas no pamatekspozīcijas jau ir noņemtas no savām ierastajām vietām.

Kā demonstrē Neimiševa - palielinoties mitrumam audekls deformējas un sāk plaisāt. Savukārt krāsas atdalīties no grunts, kas neatgriezeniski sabojā mākslasdarbu.

Vizuāli vēl iespaidīgāki postījumi ir izstāžu zālē "Arsenāls". Tās administratore Velga Pule portālam "Delfi" rāda restaurācijas zāli. Telpā, kur parasti ir jābūt steriliem apstākļiem, tur virs loga izveidojies milzīgs mitruma radīts traips, kas telpā rada baktērijas un baciļus. Šobrīd gleznas tiek restaurētas minimāli un vairākas no tām ir pārklātas ar audeklu, tādējādi kaut nedaudz pasargājot no kaitīgajiem apstākļiem.

Arī Mazajā izstāžu zālē ēkas otrajā stāvā pagājušajā nedēļā tik ļoti gāzies ūdens, ka uzraudze ik pa stundai nesusi ārā piecus spaiņus ar ūdeni– tas tecējis kā dušā.

Šobrīd par notikušo atgādina vien uzblīdusī grīda un šur tur nolupušās sienas, kā arī tukša vieta uz sienas, kur agrāk atradās glezna. Vēl nesen šajā telpā tika veikts remonts, kuram gan šobrīd vairs nav nozīmes.

Kritiska situācija saglabājas arī grafiku nodaļā Tur joprojām uz koka plauktiem stāv vairāki spaiņi, jo darbinieki baidās, ka kuru katru brīdi atkal var tecēt ūdens. Kā skaidro Pule – ēkas mūri ir tik ļoti piesūkušies ar ūdeni, ka pat ja tagad nomainītu jumtu, kā to janvārī grasās darīt, un pat, ja būtu sausa vasara. Tik un tā izžūtu tikai ap 40% mitruma. Pule spriež, ka bojāts ir ne tikai jumts, bet arī ievērojami pati ēka un arī tai nepieciešams pamatīgs remonts.

Nelaimes pamatā ir izstāžu zāles caurais jumts. Viņa skaidro, ka zālei ir metāla jumts, zem kura ir dēļi. Tā kā ēku apkurina, tad siltums "iet uz augšu" izkausē uz jumta esošo ledu un tā radītais mitrums pamazām "ieiet" ēkā. Tas nevar notecēt pa renstelēm, jo tās ir aizsalušas. Šobrīd primāri ir jāmaina jumts. Muzeja darbiniece arī izteica bažas par unikālajām kāpnēm, kas ved uz "Arsenāla" otro stāvu. Augstās koka trepes ir bez balsta un celtas 19. gs. Iespējams otras tādas Baltijā nav. Trepēm piesūcoties ar mitrumu un pēctam pārāk ātri izžūstot ar rasties plaisas.

Šobrīd pastiprinātu uzmanību notiekošajam pievērš uzraugi, kā arī sargi, kuri nakts laikā pārbauda vai atkal telpās nav sācis līt ūdens.

Gan Nemiševa, gan Pule vaicātas, ko ir iespējams darīt – izteica cerību, ka valsts institūcijas tomēr palīdzēs atjaunot un salabot mitruma cietušās ēkas.

Ceturtdien, 13. janvārī muzejs un izstāžu zāle darbojas ierastajā režīmā un, ja situācija nepasliktināsies, tad darbosies arī turpmākās dienas. Jāpiezīmē, ka izstāžu zālē "Arsenāls" mitruma radīto problēmu dēļ un divām dienām bija slēgta mākslinieka Ilmāra Blumberga izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!