Foto: DELFI
Ja kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK) neizdosies atrast kopīgu valodu ar nozares pārstāvjiem, tad viņai ir jāizdara secinājumi, šodien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Ja viņa nevar atrast [kopīgu valodu], tad acīmredzot jāizdara secinājumi," sacīja prezidents. Viņš gan nekonkretizēja, kādi varētu būt šie secinājumi, atbildot ar pretjautājumu: "Kādi gan tur var būt [secinājumi], ja nevar darbu izdarīt?"

Prezidents, līdzīgi kā premjers, domā, ka kultūras ministrei jāatrod kopīga valoda ar nozari pēc tam, kad viņa būs beigusi slimot un atgriezīsies pie pienākumu pildīšanas. Prezidentam pašam plānota tikšanās ar Jaunzemi-Grendi jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā, taču tā atlikta ministres slimības dēļ.

Kā ziņots, Dombrovskis uzskata, ka Jaunzemei-Grendei un kultūras nozares pārstāvjiem nepieciešams papildu dialogs, lai novērstu pušu starpā esošās domstarpības. Premjers pauda cerību, ka dialogu izveidot izdosies pēc tam, kad Jaunzeme-Grende atgriezīsies darbā.

Dombrovskis noliedza, ka starp viņu un Valsts prezidentu Bērziņu pastāvētu īpaša vienošanās par ministru nomaiņu, ja viņi nespēj pildīt savus pienākumus. Tā esot normāla prakse, un patlaban Dombrovskis neviena ministra demisiju pieprasīt nav plānojis.

Jau ziņots, ka Kultūras alianses dalībnieki, kas apvieno pārstāvjus no dažādām ar kultūru saistītām nozarēm, publiskajā telpā pauduši lielu neapmierinātību ar kultūras ministres darbu.

Aizvakar bija plānota tikšanās ar ministri, lai dzirdētu Jaunzemes-Grendes viedokli par pieciem kultūras nozarei svarīgākajiem jautājumiem. Kultūras alianses pārstāvjus interesē, kāda ir Kultūras ministrijas komunikācijas stratēģija ar kultūras sektora pārstāvjiem, kā arī kultūras jomas pārstāvji vēlas dzirdēt konkrētus Kultūras ministrijas ierosinājumus Valsts kultūrkapitāla fonda finansēšanas modeļa maiņai un finansiālās neatkarības atjaunošanai.

No ministres tiek sagaidīts projekta "Radošā Latvija" skaidrojums un konkrēti mehānismi radošo industriju attīstībai starpnozaru griezumā, tāpat Kultūras alianses pārstāvjus interesē valsts kultūrpolitikas virziens, īstermiņa un ilgtermiņa mērķi un stratēģija un konkrēti instrumenti tās ieviešanai, kā arī no ministres ir vēlme dzirdēt valsts pasūtījuma jēdziena analīzi, skaidrojot pēdējā laika politiskās iniciatīvas, veidojot uz konkrētu saturu un tematiku vērstas komisijas.

Jau vēstīts, ka rakstnieki un literatūras nozares pārstāvji tikšanās laikā maija sākumā nespēja rast vienotu viedokli ar kultūras ministri par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību. Ministre uz tikšanos ar rakstniekiem bija ieradusies kopā ar kādu draugu, kurš tika pieteikts kā "koučinga" treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!