Foto: LETA
Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais nolēmis atkāpties no Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja amata, jo nespēj uzņemties atbildību par notiekošo.

Trešdien vēlu vakarā notika Rīgas Latviešu biedrības domes sēde, kurā viņš paziņoja par atkāpšanos no biedrības priekšsēdētāja amata, savukārt atkāpšanos motivāciju Čaklais izklāstījis visiem RLB biedriem vēstulē.

"Izdarīts ir daudz, diemžēl man nav izdevies panākt galveno, tāpēc uzskatu, ka pienācis laiks ļaut darboties tiem, kuri spēj mobilizēt biedrības spēkus un koncentrēt kopīgo enerģiju," skaidro Čaklais. "Diemžēl kā kultūras organizācija mēs ne ar ko neizceļamies uz citu fona, jo līdzīgas aktivitātes īsteno arī citas institūcijas."

Viņš paziņojumā medijiem norāda, ka pārvērtējis savas iespējas iedvesmot biedrības domi celt RLB ideoloģiju - visi mēģinājumi spriest par sabiedrībai aktuālām tēmām un virzīt biedrības publisko viedokli beigušies nesekmīgi, bet bez tā biedrības pastāvēšanai nav jēgas.

Viņš skaidro, ka jau pērn sapratis, ka RLB grūtību pamatā ir arī pilnīga saimnieciskā stagnācija.

"Pēc ilgiem meklējumiem bijām atraduši investoru, kas mūsu biedrībā atvērtu restorānu - tas veicinātu cilvēku apriti namā un mūsu pakalpojumu pārdošanu. Pēc pārmēru garas un pseidodemokrātiskas izvērtēšanas procedūras vairākās valdes sēdēs investors zaudēja uzticību biedrībai kā sadarbības partnerim un savu piedāvājumu atsauca. Bijām aprēķinājuši biedrības telpu pašizmaksu, izstrādājuši iekšējo projektu pieteikšanas sistēmu, pakalpojumu cenu politiku un pārdevēju motivācijas programmu, kas būtiski ietaupītu mūs jau tā nepietiekamos finansu resursus, taču šie centieni tika nežēlīgi kritizēti un tiek nosaukti par nevajadzīgu birokratizāciju," klāsta Čaklais.

Viņš arī uzņemas personīgu atbildību par to, ka aizkavējusies hosteļa izbūve, taču skaidro, ka nespēja pieļaut situāciju, ka RLB vēsturiskajā namā tiktu izbūvēts vislētākais nepārdomātais variants bez nozīmīgas pievienotās vērtības un bez reāla pamata atgūt tam ieguldītos līdzekļus.

Čaklais atzīst, ka viņam ir kauns, ka nevar laicīgi samaksāt algas darbiniekiem - biedrībai atkal izveidojies 46 tūkstošu latu parāds.
Čaklais atzīst, ka cerēja uz jauno domi, kurā gandrīz puse ir jaunievēlēti domnieki, tostarp sabiedrībā pazīstami un konstruktīvi noskaņoti cilvēki, taču liela daļa domnieku tikai atnāk atrādīties un kritizēt. "Šādā situācijā neredzu iespēju uzņemties atbildību arī turpmāk - es atkāpjos un aicinu to darīt arī tos biedrības valdes un domes locekļus, kas negrib vai nespēj tikt galā ar saviem tiešajiem pienākumiem. Tas būtu tikai godīgi un drosmīgi pret biedrību un arī pret sevi," paziņoja Čaklais.

Jaunajai biedrības vadībai viņš novēl sasniegt tos mērķus, kurus viņam īstenot neizdevās.

Ingmārs Čaklais ir apvienības "Vienotība" biedrs un ievēlēts 10.Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!