Foto: LETA
No amata atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa vērsusies pie valdības vadītāja, aicinot izvērtēt ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) lēmumu par viņas atstādināšanu un disciplinārlietas ierosināšanu.

Viņa lūdz iejaukties premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība"), jo uzskata, ka ministrijā šī lieta netiks izskatīta objektīvi, bet gan "lai izrēķinātos ar valsts sekretāri, kura nepilda ministres mutvārdos uzdotos pretlikumīgos vai valsts interesēs neatbilstošus uzdevumus".

Zvidriņa uzskata, ka no amata atstādināta nevis Latvijas Nacionālās operas finanšu problēmu dēļ, bet gan Gaismas pils projekta dēļ.

"Mums ar ministri ir bijuši pretēji viedokļi, kad esmu norādījusi, ka to nevar darīt, jo tas nav likumīgi, un šajā gadījumā kādai trešai neitrālai pusei ir jāpieņem lēmums," sacīja Zvidriņa.

Atstādinātā valsts sekretāre pastāstīja, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniekiem ir aizsūtīta vēstule, kurā pausta gatavība pārskatīt līguma nosacījumus par indeksācijas metodiku. Šis punkts ietverts, lai būvniecības izmaksas atbilstu tirgus cenām, kas tēriņus var samazināt.

"Ir tā, ka būvnieks nepilda līguma noteiktās saistības par indeksāciju, kas ir jāveic reizi ceturksnī, - būvnieks valstij ir parādā vairāk nekā miljonu latu. Stājoties amatā, ministre sacīja, ka viņa no bibliotēkas būvniecības jautājuma risināšanas atturēsies, jo viņai ir ļoti tuvas un draudzīgas attiecības ar ["RBSSKALS" valdes priekšsēdētāju] Māri Saukānu," uz interešu konfliktu norādīja Zvidriņa.

Pēc viņas teiktā, ir saņemts lūgums no būvniekiem - kamēr izskata iespējas mainīt esošo kārtību, tikmēr nosacījumu par indeksāciju varētu nepiemērot.

"Darbiniekiem tiek uzdots darīt prettiesiskus uzdevumus, tāpēc esmu lūgusi izskatīt disciplinārlietas pamatotību. Tas, ka esmu pateikusi, ka to nevar darīt, jo to likums neparedz, - uzskatu, ka tas ir tas, iemesls kāpēc esmu atstādināta no amata. Var ciest arī citi darbinieki," pieļauj Zvidriņa.

Tāpat ministre uzskatījusi, ka jāpieņem bibliotēkas projekta vadītājs, kam Zvidriņa nav piekritusi.

Iesniegumā premjeram arī teikts, ka ministres uzdevumā bijis jāpārtrauc veselības apdrošināšanas iepirkums, jo neesot izvēlēts pareizais brokeris. Kā eksperts šajā jautājumā ticis uzaicināts ministres vīrs.

Iesniegumā premjeram arī norādīts uz spiedienu, kas izdarīts, lai noslēgtu mierizlīgumu tiesvedībā par "Rīgas Kinostudijā" padomju laikā uzņemto filmu autortiesībām.

Ministrijas darbinieki Zvidriņu arī informējuši, ka ministres padomnieks piedāvājis viņiem veikt fiktīvas iepirkuma procedūras vai slēgt līgumus ar konkrētiem pakalpojumu sniedzējiem.

Jau ziņots, ka Zvidriņa no amata tika atstādināta piektdien, kad konkursa komisijai bija jāpaziņo rezultāts par operas direktoru. Komisija Žagaru atzina par piemērotu operas direktora amatam, taču ministre nolēma "nopietnu finanšu problēmu dēļ" LNO direktora amatā Žagaru neapstiprināt, bet Zvidriņu no amata atstādināt un ierosināt disciplinārlietu, kurā izmeklēs operas uzraudzības procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!