Foto: LETA
Latvijas amatierkolektīvu vadītāji gatavos atklātu atklātu vēstuli Saeimai un valdībai, aicinot iespējami drīz - vēl pirms šā gada septembra - atjaunot valsts mērķdotāciju tautas mākslas kolektīvu vadītājiem.

Šāds lēmums tika pieņemts sestdien Latvijas Kordiriģentu asociācijas mobilizācijas sanāksmē.

Aicinājums parakstīt vēstuli tiks izplatīts ne tikai koru, bet arī citu amatierkolektīvu vadītājiem.

Kordiriģentu sanāksmē sestdien Latvijas Mūzikas akadēmijā bija pulcējušies ap 40 koru vadītāju, tostarp virsdiriģenti Agita Ikauniece un Ints Teterovskis. Sapulces uzmanības centrā bija mērķdotāciju atjaunošana amatierkolektīvu vadītājiem, gatavošanās nākamā gada dziesmu svētkiem un kormūzikas attīstība Latvijā.

Latvijas Kordiriģentu asociācijas vadītājs Artūrs Ancāns atgādināja, ka jau pērn virsdiriģenti un dziesmu svētku kustībā iesaistītās organizācijas savākušas vairāk kā 1000 parakstu, lai aicinātu Kultūras ministriju atjaunot krīzes laikā nogriezto mērķdotāciju jau no šā gada janvāra.

Prezidents, premjers un partijas savās atbildēs norādījuši, ka piešķirti 80 tūkstoši latu dziesmu svētku procesa sagatavošanai, tomēr mērķdotācijas atjaunošanu nav solījuši.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) direktore Dace Melbārde informēja, ka pirms mērķdotācijas apturēšanas 2009.gadā šim mērķim tika atvēlēts nepilns miljons latu gadā. Atjaunojot mērķdotāciju no šā gada septembra, tam būtu nepieciešami 350-400 tūkstoši latu.

Ancāns uzstāja, ka šī summa nav tik liela, lai to nevarētu atrast budžetā un mērķdotāciju atjaunot.

"Ļoti daudziem diriģentiem tā situācija ir diezgan dramatiska, jo pašvaldībās ir atšķirīga izpratne, kā, cik un kāpēc tiek finansēts diriģenta darbs," viņš norādīja.

Melbārde atgādināja, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende mērķdotācijas atjaunošanu noteikusi vieno no trīs savām šā gada prioritātēm, līdzīgu apņemšanos pauduši arī Saeimas deputāti.

"Ja mēs ticam saviem politiķiem, tad ir cerība, ka mērķdotācija tiks atjaunota," sacīja KNMC vadītāja.

Dziesmu svētku biedrības vadītāja Antra Purviņa atzina, ka pēc atkārtotas mērķdotāciju neiekļaušanas valsts budžetā viņu pārņēmusi zināma bezcerības sajūta, tomēr uz pašreizējo kultūras nozares vadību viņa raugās atzinīgi.

"Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un KNMC vadītāja Dace Melbārde - šie cilvēki, kas pašlaik ir pie vadības, ir ļoti progresīvi," minēja Purviņa.

Jau vēstīts, ka diriģenti sestdien pulcējās Latvijas kordiriģentu mobilizācijas sanāksmē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, lai pieprasītu piešķirt finansējumu dziesmusvētku organizēšanai, kas gaidāmi 2013.gadā un atjaunot mērķdotāciju tautas mākslas kolektīvu vadītājiem.

Latvijas Kordiriģentu asociācija dibināta pirms četriem gadiem – 2008.gada 14.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!