Foto: LETA

Kaņepes Kultūras centrs (KKC) uz divām nedēļām apturējis darbību, vēloties aktualizēt arī jautājumu par kārtību, kādā tiek uzlikti naudas sodi par miera traucēšanu, pavēstīja KKC vadītājs Dāvis Kaņepe.

Centrs saņēmis gan iedzīvotāju sūdzības, gan tam uzkrājušies policijas uzliktie sodi, kas nav samaksāti.

"Kamēr mēs sapratīsim, cik liela ir iespēja, ka mums būs pilnā apmērā jāsamaksā piespriestais sods, mēs nolēmām uz laiku apturēt kultūras centra darbību. Pašlaik mēs nevaram riskēt ar vēl piespriestiem sodiem," par KKC slēgšanas iemesliem pastāstīja Kaņepe un informēja, ka otrdien centra pārstāvjiem ir paredzēta tikšanās ar juristiem, kas palīdzētu viest skaidrību par iespējām sodus pārsūdzēt.

Pēc Kaņepes vārdiem, viens no lielajiem mērķiem patlaban ir arī aktualizēt diskusijas par to, kā tiek piespriesti sodi par miera traucēšanu naktīs. Pirms laika Rīgas dome esot atcēlusi obligātos skaļuma mērījumus izsaukuma vietā, tāpēc sodi tiekot piespriesti neizprotamā kārtībā. Katrs izsaukums ir kā laimes spēle, norādīja Kaņepe.

"Nav noteikumu, pēc kuriem mēs savā darbībā varam vadīties, lai zinātu, ko nepārkāpt. Mēs nevēlamies teikt, ka esam svētie un klusi kā pelītes, bet mēs vēlamies saprast, kā mums darboties, lai mierīgi sadzīvotu ar saviem kaimiņiem," uzsvēra centra vadītājs.

Apzinoties kultūras centra pasākumu specifiku, Kaņepe atzina, ka jau iepriekš ir notikušas pārrunas ar apkārtējiem iedzīvotājiem, lai pēc iespējas risinātu trokšņa problēmu.

"Uzstādītas logiem priekšā speciālas plāksnes, visi koncerti pēc iespējas pārcelti uz otro stāvu, lai tikai netraucētu apkārtējo iedzīvotāju mieru. Troksnis, ko mēs nevaram novērst, ir to cilvēku sarunas, kuri dodas uz terases ārā smēķēt," teica centra vadītājs.

Jūnijā Kaņepe saņēmis anonīmus draudu zvanus, kur zvanītājs sacījis, ka, maksājot viņam personīgi 1000 latu ik mēnesi, vairs netikšot saukta policija un viss būšot mierīgi.

"Tajā brīdī rodas izjūta par to, vai tiešām mēs kādam traucējam, vai arī viss šis tiek organizēts mākslīgā veidā. Mums kopumā ir aptuveni 20 kaimiņu, bet, cik zinu, regulāras sūdzības pienāk tikai no pieciem vai sešiem," klāstīja Kaņepe.

Pašlaik policijas piemēroto sodu apmērs centram sasniedzis 3500 latu, kas ir pārsūdzēti, un novembra sākumā ir paredzēta tiesas sēde. Centra darbinieki plāno iesaistīt atbildīgās institūcijas un ieinteresētās puses, lai kopīgiem spēkiem noskaidrotu, kā rīkoties situācijās, kad nav noteikumu, kuri definētu, cik ir par skaļu, un kā to objektīvi noteikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!