Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa uzruna, atklājot Tallinas Mūzikas nedēļas otro dienu izraisījusi plašu rezonansi Igaunijas medijos, saņemot pat publisku Igaunijas arhibīskapa nosodījumu, otrdien, 3. aprīlī raksta "Delfi.ee".

Tomass Hendriks Ilvess savā runā uzsvera, ka mūzika ir brīvība un nodemonstrēja video ierakstu no skandalozās Krievijas grupas "Pussy Riot" protesta akcijas pret pastāvošo varu pareizticīgo katedrālē Maskavā. Vēlāk pusotras stundas garā intervijā to komentēja Krievijas kultūras autoritāte Artemijs Troickis. Savukārt svētdienas vakarā Tallinā notika koncerts arestēto "Pussy Riot" dalībnieču atbalstam, ko rīkoja Igaunijas parlamenta deputāts Juku Kalle Raids. Koncertu apmeklējis arī valsts prezidents.

Igaunijas Evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Andress Pēders nosūtījis publisku vēstuli, kurā teic, ka Ilvess ar "Pussy Riot" darbības attaisnošanu ir aizskāris kristiešu un it īpaši pareizticīgo jūtas. "Huligānisms dievnamā nav attaisnojams," atklātajā vēstulē paudis arhibīskaps, aicinot lūgties, lai taisnīgi mērķi tiktu sasniegti taisnīgiem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka marta izskaņā Igaunijas galvaspilsēta pulcēja mūzikas profesionāļus un interesentus uz ikgadējo Tallinas mūzikas nedēļu (Tallin Music Week), kurā plaši pārstāvēta bija arī Latvija. Tallinā uzstājās grupas "Mona de Bo" un "Instrumenti", bet kinoteātra "Soprus" ēkā 31. martā darbojās "Positivus" festivāla skatuve.

Pēc grupas "Instrumenti" menedžmenta iniciatīvas Tallinas Mūzikas nedēļas ietvaros tika rīkota Latvijas pieņemšana, kurā piedalījās gan "Positivus Music", gan festivālu "Via Baltica", Ērģeļmūzikas festivāla un koncertcikla "Iedez gaismu" rīkotaji – organizācija "Via cultura", kā arī festivāla "Summer Sound Liepāja" pārstāvji un citi.

Foto: 'Instrumenti' Tallinas mūzikas nedēļā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!