Foto: LETA
Kultūras ministrijai un ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei neesot tiesību apšaubīt Saeimas lēmumu par naudas sadali filmām, taču ministre iestājas par skaidri noteiktiem kritērijiem, informē Kultūras ministrijā.

"Kultūras ministre uzskata, ka valsts finansējuma piešķiršanai kino nozarei ir jānotiek tikai pēc skaidri noteiktiem kritērijiem, tādēļ likumdevējam ir jārada sistēma, kas pieļauj valsts naudas izmantošanu tikai šo kritēriju ietvaros," norādīja ministres preses sekretāre Ieva Līne.

Kino nozares pārstāvji atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām pauduši sašutumu par 2013.gada valsts budžetā piešķirtajiem 25 tūkstošiem latu konkrēta komersanta filmas projekta "Dvēseļu putenis" attīstībai, ko bija iesniegusi kultūras ministres pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA). Savukārt 2012.gada budžeta grozījumos pēc NA deputāta pieprasījuma tika piešķirti 12 tūkstoši latu filmas projekta "Zīmogs sarkanā vaskā" attīstībai.

Līne atzina, ka pašreizējā situācijā ministram un ministrijai nav nekādu tiesību apšaubīt Saeimas pieņemtos lēmumus.

"Apzinoties problēmu, ka finansējuma trūkuma dēļ Latvijā kultūras jomā ir sarežģīti īstenot nacionālo pasūtījumu, Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds jau ir spēris soļus, lai rastu sistēmisku risinājumu šādu projektu atbalstam. Izstrādājot Valsts kultūrkapitāla fonda stratēģiju, kā viens no prioritārajiem ir noteikts atbalsts jaunrades projektu nacionālās identitātes un piederības izjūtas Latvijas kultūras telpai stiprināšanai," klāstīja Līne.

Viņa atgādināja, ka speciāli izveidota darba grupa sadarbībā ar nozari un Nacionālo kino centru turpina darbu pie priekšlikumiem un kritērijiem, kā un no kādiem finanšu avotiem nacionālais pasūtījums varētu tikt īstenots filmu nozarē.

20.novembrī vēstules autori sadarbībā ar Nacionālo kino centru rīkos preses konferenci Rīgas Kino muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!