Foto: F64
Problēmai ir jābūt ļoti smagai, lai būtu vērts mainīt ministri, pirmdien pēc Latvijas Kultūras alianses tikšanās atzina tās pārstāvis Haralds Matulis.

Kultūras cilvēki pirmdien bija paredzējuši tikties ar nozares ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (Nacionālā apvienība), taču tikšanās nenotika ministres slimības dēļ. Alianse cer tikties ar Jaunzemi-Grendi pēc nedēļas. Attiecības ir saasinājušās pēc rakstnieku veltītās kritikas ministrei.

"Mēs esam noskaņoti, lai būtu kvalitatīva kultūrpolitika. Signāls, ka mēs par to sākam runāt publiski, nozīmē, ka ir aizgājis ļoti tālu. Ja runājam par alternatīvām, ir tiešām jābūt ļoti smagai problēmai, lai būtu vērts mainīt ministru, jo atļauties, ka nāks jauns cilvēks, kas nav tajā postenī darbojies, atkal ir pusgada ieskriešanās periods. Mūsu interesēs nav personāliju cīņa, mūs interesē, lai tas cilvēks, kas ir ministrs, konstruktīvi strādā, tāpēc vēlētos ar ministri vēl satikties un šīs lietas izrunāt," pirmdien pēc alianses, kas apvieno Radošo savienību padomi, biedrību "Laiks kultūrai" un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociāciju, tikšanās aģentūrai BNS sacīja Matulis.

Alianses biedru galvenā diskusija pirmdien bijusi par komunikācijas kvalitāti ar Kultūras ministriju un no tās izrietošajām sadarbības iespējām. Noteiktās aprindās ministrei esot labs publiskais tēls – tiem, kas mazāk saskaras ar Kultūras ministriju (KM), problēmu esot mazāk.

"Mēs gribam sakarīgu sarunu ar ministri, kas parāda, ka viņa saprot, par ko ir jautājumi, un sniedz savu viedokli. Un viedoklis var būt dažāds. Tas, kā pašlaik ir trūcis, ka ministre vispār sniegtu viedokli, piemēram, par politikas dokumentu "Radošā Latvija 2014–2020", kas varētu būt Nacionālā attīstības plāna sastāvdaļa," norādīja Matulis.

Viņš pats nav piedalījies diskusijā, pēc kuras sekoja rakstnieku publiski paustās bažas par Jaunzemes-Grendes kompetenci, tomēr uzsvēra – "ja taisnība ir faktam, ka ministre nebija izlasījusi darba grupas izveidoto stratēģiju, ko pati bija pasūtījusi un cilvēki trīs mēnešus bija strādājuši, man liekas, tā ir nopietna problēma vispār diskusijas sākšanai".

"Mēs ceram, ka ministre izveseļosies un varēsim tikties, jo negribas vilkt garumā. Kamēr nekas nemainās, stagnējam, sliktākā gadījumā paliekam iepakaļus," viņš atzina.

Jau ziņots, ka ministres preses sekretāre Iluta Bērziņa pavēstījusi, ka ministre slimo visu šo nedēļu. Uz tikšanos ar Kultūras aliansi nav devies neviens cits KM pārstāvjis, jo alianse vēlējusies tikties tieši ar Jaunzemi-Grendi.

Pirmdien KM publiskoja Literatūras un grāmatniecības nozares stratēģiju valsts politikas īstenošanai un valsts budžeta plānošanai 2012.–2014.gadam.

Stratēģijas projekts, kuru vairākus mēnešus izstrādāja darba grupa, ietver pasākumus triju gadu periodā, un tā virzieni ir ‒ jaunu un vērtīgu grāmatu iepirkšana bibliotēkām, lasīšanas veicināšanas programma bērniem un bāzes radīšana Latvijas oriģinālliteratūras tapšanai un šo darbu izdošanai ārzemēs. Šogad stratēģijas sākšanai papildus no valsts budžeta būtu nepieciešami 400 tūkstoši latu.

Rakstniekiem bija aizdomas, ka pirms diskusijas Jaunzeme-Grende ar to nebija iepazinusies, savukārt ministres preses sekretāre to noliedza.

Ministre aicinājusi ikvienu nosūtīt priekšlikumus, koncentrējoties uz nozares iespējām un piedāvājumu sabiedrībai.

"Kultūras nozare ir ļoti cietusi ekonomiskās krīzes dēļ, un nav ne mazāko šaubu, ka tās finansējumam ir jābūt daudz lielākam, lai tā spētu sniegt vēl lielāku ieguldījumu nacionālas valsts pamatu stiprināšanā. Uzskatu, ka nedrīkst fokusēties tikai uz valsts finansējumu, jo tā pieaugums tuvākajos gados nebūs tāds, kā mēs to vēlētos," norādījusi Jaunzeme-Grende.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!