Foto: LETA

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) sava bijušā padomnieka un kādreizējā kultūras ministra Inta Dāldera ("Vienotība") kritiku par viņas darbu skaidro ar personisko aizvainojumu par ministres lēmumu pārtraukt darba attiecības ar Dālderi kā savu padomnieku.

Jaunzeme-Grende pauda nožēlu, ka Dālderis "populistiski mētājas ar izteicieniem", jo visi ministri zinot viņas aktīvo cīņu par papildu finansējumu kultūras nozarei.

"Acīmredzot Dālderis joprojām ir aizvainots par atbrīvošanu no darba pienākumiem kultūras ministres birojā, līdz ar to konstruktīvas un pozitīvas atsauksmes šādā situācijā gaidīt būtu lieki," piebilda ministres pārstāve Ieva Līne.

Jaunzeme-Grende uzsvēra, ka brauciens uz Amerikas un Kanādas latviešu dziesmu svētkiem, kura dēļ viņa nebija klāt valdības sēdē par budžeta grozījumiem, bijis plānots jau no gada sākuma un arī pie budžeta strādāts četrus mēnešus. "Tā bija gala stadija, un mēs no Amerikas caur internetu visu laiku bijām klāt lemšanā," klāstīja ministre.

Pēc ministres teiktā, 5,1 miljona latu atbalsts kultūras nozarei ir liels sasniegums, kaut arī tas ir mazāks par prasītajiem astoņiem miljoniem latu.

"Tas ir trešais labākais rezultāts starp visām ministrijām, un ir liels gandarījums par darbu, kas ir paveikts," sacīja Jaunzeme-Grende.

Jau vēstīts, ka Dālderis piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" kritizēja pašreizējās nozares vadītājas Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) attieksmi, atrodoties ārpus Latvijas laikā, kad valdība lemj par 70 miljonu latu sadali budžeta grozījumos.

"Tas, man liekas, ir diezgan klajš fakts par attieksmi pret to, kas ir jādara šajā brīdī. Ja valdība lemj un beidzot ir pirmā iespēja strādāt pie šiem jautājumiem, debatēt ar finanšu ministru un premjeru, un tiešām šis darbs ir ļoti nopietns, tad mēs redzam, ka šajā brīdī vienkārši nav [ministres]," pastāstīja Dālderis. Vienlaikus gan viņš pauda gandarījumu par budžeta grozījumos atvēlēto nozīmīgo atbalstu kultūras nozarei.

Arī uz jautājumu, kā viņš vērtē līdzšinējo Jaunzemes-Grendes darbu kopumā, ministres bijušais padomnieks bija kritisks: "Tas, ko mēs pagaidām redzam, ir publiski strīdi un kašķi ar nozari. Mēs neredzam nevienu stratēģisku ideju vai lēmumus, vai reformu plānus. Pagaidām nekā tamlīdzīga nav."

Jau vēstīts, ka valdība jūlija vidū vienojās par budžeta grozījumiem 70 miljonu latu apmērā, no kā aptuveni pieci miljoni latu tiks arī kultūras nozarei ‒ mērķdotācijām pašvaldībām, lai nodrošinātu māksliniecisko kolektīvu sagatavošanu kārtējiem dziesmu un deju svētkiem, Latvijas Nacionālās operas saimnieciskās darbības stabilizācijai un skatuves rekonstrukcijai, kā arī mūzikas instrumentu, skaņu un gaismas tehnikas un koncerttērpu iegādei teātriem, orķestriem un koriem.

Kultūras ministre šo valdības lēmumu pieņemšanas laikā atradās komandējumā ASV, kur apmeklēja Amerikas latviešu dziesmu svētkus un Pasaules koru olimpiādi.

Jaunzeme-Grende darba attiecības ar Dālderi un otru padomnieci, arī bijušo kultūras ministri, Sarmīti Ēlerti pārtrauca maija vidū, to pamatojot ar domstarpībām Valsts kultūrkapitāla fonda finansēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!