Latvijas Nacionālais vēstures muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu no Čikāgā (ASV) dzīvojošā kolekcionāra Viļņa Vīlipa, kurš muzejam nodevis divas Latvijas teritorijas kartes no 16.–17. gadsimtā izdotiem atlantiem, liecina informācija muzeja ”Facebook” lapā.

Muzejs saņēmis karti no 1574. gadā Venēcijā izdotās ”La Geografia di Claudio Tolomeo Alessandrino” un 1635. gadā Londonā izdotā G. Merkātora atlanta izdevuma angļu valodā ”Historia Mundi: or Merchator's Atlas”.

1574. gadā izdoto karti ”Tavola Nuova di Prussia et di Livonia” 1561. gadā zīmējis itāļu kartogrāfs Džirolamo Ruscelli, kurš balstījies uz antīkā ģeogrāfa Ptolemaja darbiem, kā arī papildinājis tos ar jaunām kartēm, kas balstītas uz jauno laiku zināšanām par ģeogrāfiju.

Ar roku izkrāsotā Livonijas karte ir 1595. gadā kartogrāfa Merkātora sagatavota reģiona speciālkarte ”Livonia or Liefland”, kas 17. gadsimtā piedzīvojusi daudzus izdevumus atlantos visās lielākajās Eiropas valodās un salīdzinoši precīzi ataino mūsdienu Latvijas un Igaunijas teritoriju ģeogrāfiju. Tā tiek uzskatīta par vienu no pirmajām kartēm, kurā minēts vārds ”latvieši” (Letten).

Kā portālam ”Delfi” pastāstīja LNVM pārstāvji, kartēm tiks meklēti atbilstoši glabāšanas nosacījumi, pagaitām tās publiskai apskatei netiks izliktas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!