Foto: Mikrofona Ieraksti
Piektdien pēc vairākus gadus ilgušajām diskusijām un solījumiem Jelgavā bija paredzēts atklāt pieminekli izcilajai latviešu dziedātājai Norai Bumbierei, taču skvērā pie kultūras nama lija asaras un ziedi gūla vietā, kur vajadzēja atrasties sešus metrus augstajam piemineklim. Pieminekļa pabeigšanai tēlniekam esot pietrūcis 24 – 32 darba stundas, vēsta "Jelgavnieki.lv".

Uz pieminekļa Norai Bumbierei atklāšanu skvērā pie kultūras nama bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, daudziem no viņiem rokās bija ziedi, ar kuriem ikviens no viņiem vēlējās pateikt nelielu paldies tiem brīžiem, ko ar skaistajām dziesmām radījusi saviļņojošās balss īpašniece.

"Es darīju visu, ko varēju, pieaicināju vairākus skulptorus un tēlnieku, darbā esmu aizvadījis vismaz 1500 stundas, bet pietrūka pavisam maz – kādas 24 vai 32 stundas. Esmu emocionāli sagrauts, bet varu solīt – piemineklis noteikti būs, teiksim, pēc mēneša," slaukot asaras, klātesošajiem atzina tēlnieks Kārlis Īle, kuram bija uzticēta pieminekļa izveide.

Viņš neslēpa, ka viņu vēl vairāk sagrāvuši piektdien sabiedriskajā telpā izskanējušie nicīgie komentāri par tēlnieka nespēju iekļauties noteiktajos termiņos. "Tas nav – aiziet uz veikalu un nopirkt pieminekli. Tā ir māksla, kur visam jābūt savās vietās. Tiem, kas kaut ko tādu saka, gribētu pajautāt, vai viņi kaut santīmu vai vienu stundu ir ieguldījuši šajā darbā?" pauda Īle.

Noras Bumbieres māsa Māra Zustrupa pirms viņai dotā vārda piesteidzās pie tēlnieka un viņa apskāva, un aicināja visus izturēties saprotoši pret notikušo. "Es uzrunāju daudzus tēlniekus, un Kārlis pie darba ķērās ar visu sirdi un dvēseli. Es ticu, ka šajā situācijā savu roku pielikusi arī pati Nora, kas no mākoņa maliņas vēlējās sev sarīkot vairākus svētkus – šodien un tad, kad piemineklis būs gatavs," piebilda dziedātājas māsa.

Klātesošie iedzīvotāji bija sadalījušies divās nometnēs – vieni centās izprast situāciju, citi notikušo nosauca vienkārši par "cūcību". Tomēr, kā neslēpa Anna, kura uzaugusi, klausoties Bumbieres dziesmas, galvenais, ka piemineklis būs, un savu mīlestību pret dziedātāju pagaidām var izpaust pie daudzreiz mazākā pieminekļa maketa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!