Foto: LETA
Gatavojoties Okupācijas muzeja rekonstrukcijai, muzeja ekspozīcija pašreizējās telpās tiks slēgta 31.oktobrī, bet pagaidu telpās ‒ kādreizējā ASV vēstniecības ēkā Raiņa bulvārī ‒ to atklās 11.novembrī.

Līdz ar to desmit dienu ekspozīcija apmeklētājiem būs slēgta, pastāstīja Okupācijas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Strazda.

"Pagaidu ekspozīcijas svinīgā atklāšana būs Lāčplēša dienā, 11.novembrī, pirms pasākumiem krastmalā," viņa sacīja.

Raiņa bulvārī izvietotā pagaidu ekspozīcija tiek veidota no jauna, pielāgojot to konkrētajām telpām, un būs mazāka nekā līdzšinējā, tomēr saturiskā ziņā izmaiņas neesot gaidāmas.

"Pats stāsts paliek tāds pats ‒ sākot ar pirmo okupāciju, cauri vācu okupācijai un otrās okupācijas gadiem, bet mainīsies veids, kā mēs šo stāstu stāstām ‒ tas būs pielāgots iespējām, ko piedāvā pagaidu telpas," norādīja Strazda. Arī jaunajās telpās muzejs ir gatavs uzņemt ārvalstu amatpersonas, kuru vizīšu programmā nereti tiek iekļauts Okupācijas muzeja apmeklējums.

Atzīmējot pārcelšanos uz jaunajām telpām, muzeja darbinieki 25.oktobrī dosies simboliskā gājienā no Strēlnieku laukuma uz Raiņa bulvāri.

Bijušajās ASV vēstniecības telpās strādās arī Okupācijas muzeja administrācija, kas par pārvākšanos ir īpaši gandarīta, jo pēdējos gados darbinieki muzeja vecajās telpās ziemā pamatīgi saluši ‒ muzeja telpas sildītas tikai ar elektrību, bet jauda nav bijusi pietiekama, lai normāli sasildītu telpas, atzina Strazda.

Saskaņā ar pašreizējo valdības lēmumu Okupācijas muzeja memoriālam pēc rekonstrukcijas jābūt gatavam līdz 2014.gadam, tomēr pašlaik ir gandrīz skaidrs, ka projekta aizkavēšanās dēļ muzejs pagaidu telpās pavadīs ilgāku laiku. "Protams, mēs zinām, ka realitāte būs cita, tomēr ceram, ka rezultāts būs mums pēc iespējas labvēlīgāks," teica muzeja pārstāve.

Ēkas apsaimniekotāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka Okupācijas muzeja pārbūves darbi pēc tehniskā projekta izstrādes varētu sākties ne ātrāk kā 2014.gadā.

Lai gan VNĪ konkursu muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai izsludināja jau šā gada februārī, tā rezultāti vairākkārt tika apstrīdēti un Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar konkursa uzvarētājiem, līdz augusta beigās tika pieņemts lēmums konkursu pārtraukt un veikt izmaiņas iepirkuma specifikācijā.

Tagad VNĪ cer, ka pēc jauna konkursa izsludināšanas un rezultātu izvērtēšanas darbs pie Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes varētu sākties 2013.gada janvārī. Muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei būs nepieciešami astoņi mēneši, savukārt reāli būvdarbi varētu sākties 2014.gada sākumā. Plānots, ka muzeja rekonstrukcijai būs nepieciešams aptuveni gadu ilgs laiks.

Nožēlu par muzeja rekonstrukcijas lēno gaitu paudis arī Okupācijas muzeja pārbūves vīzijas autors pazīstamais arhitekts Gunārs Birkerts.

Iepirkumu Okupācijas muzeja rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai VNĪ izsludināja 2012.gada februārī. Palielinot ēku ar piebūvi "Nākotnes nams", plānots arī siltināt Okupācijas muzeja ēku, lai uzlabotu tās energoefektivitāti. Projektētāji par pamatu ņems jau 2008.gadā izstrādāto un atkārtoti 2011.gadā saskaņoto skiču projektu.

VNĪ līdz 2014.gadam jānodrošina Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde un būvdarbi. Rekonstrukcijas kopējās izmaksas ir apmēram 5,5 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!