Foto: DELFI
Rīgas operas festivāla svētku laikā streiku pieteikusi Latvijas Nacionālās operas kora arodbiedrība, ar oficiālu paziņojumu pirmdien medijus informēja arodbiedrības pārstāvji.

Streiks tiek pieteikts saskaņā ar Streiku likuma 11.panta pirmās daļas, 13. un14.panta nosacījumiem, sākot no 2012.gada 8. jūnija, plkst. 19.00. Streikā piedalās 47 streikotāji, LNO kora arodbiedrības biedri.

Streiku kora mākslinieki piesaka, jo 2009.gada augustā, ievērojot finansiālo situāciju valstī, Latvijas Nacionālās operas (LNO) arodbiedrība piekrita administrācijas lūgumam samazināt kora māksliniekiem slodzi, nosakot nepilna darba laiku - 34 stundas nedēļā un attiecīgi par 15% samazinot atalgojumu. Taču, kā uzsver kora arodbiedrība. faktiski darba slodze netika samazināta, atsevišķiem kora māksliniekiem tā pat pieauga.

Jau 2012.gada janvārī LNO kora arodbiedrības biedri nobalsoja par streika pieteikumu saistībā ar neatbilstošu darba samaksu. 2012.gada 9.janvārī tika panākta vienošanās ar Kultūras ministriju, ka streiks netiks pieteikts līdz audita ziņojuma saņemšanai.

Līdz 2012.gada 25.maijam LNO kora arodbiedrībai neesot sniegta informācija ar LNO audita rezultātiem un secinājumiem.

Tāpat LNO administrācija neesot atsaukusies aicinājumam atjaunot darba samaksu kora māksliniekiem iepriekšējā līmenī jeb dokumentāli atjaunot faktisko pilno darba slodzi – 40 stundas nedēļā. Kā arī nav iesniegusi priekšlikumus situācijas noregulēšanā.

2012.gada 9.maijā LNO kora arodbiedrība aktualizēja jautājumu un izteica prasību, atjaunot darba slodzi un atbilstošu atalgojumu ar 2012.gada 1.jūniju.

LNO administrācija uz minēto prasību līdz 2012.gada 25.maijam nav atbildējusi.

"LNO administrācija sistemātiski pārkāpj Darba likuma 46.panta nosacījumus par pārbaudes laika noteikšanu, proti, norma par pārbaudes laika noteikšanu tiek ietverta atkārtotajos terminētajos līgumos. Minētais ir pretrunā pārbaudes laika būtībai – pārliecināties vai minētais darbinieks spēj pildīt paredzētos uzdevumus, turklāt, atbilstoši tiesu praksei pārbaudes laiks pie viena un tā paša Darba devēja drīkst būt noteikts tikai vienu reizi," teikts kora arodbiedrības paziņojumā.

Tāpat kora arodbiedrība kā vienu no streika iemesliem min to, ka LNO administrācija nepamatoti, atsaucoties uz Ministru kabineta 2002.gada 6.augusta noteikumiem nr. 353 atkāpjas no koplīguma II.sadaļas "Pieņemšana darbā" 4.punkta nosacījumiem, kas paredz, ka pastāvīgie kora mākslinieki tiek pieņemti darbā uz nenoteiktu laiku. Kopš 2009.gada vairāki kora mākslinieki, kuri piedalās visos iespējamos iestudējumos, kur tas ir nepieciešams, tiek slēgti līgumi uz gadu, uz sešiem mēnešiem, utt., attiecīgi tos pagarinot, noslēdzot jaunu terminētu līgumu. Tādējādi, nostādot viņus nevienlīdzīgā situācijā ar citiem kora māksliniekiem, kuriem līgumi ir noslēgti uz nenoteiktu laiku un liedzot viņiem iespēju saņemt ikgadējo atvaļinājumu.

"LNO administrācija nav sniegusi pamatojumu, kāpēc ar kora māksliniekiem, kuri pastāvīgi nodrošina operas iestudējumus būtu slēdzams terminēts darba līgums. Arodbiedrība uzskata, ka šajā gadījumā, kora mākslinieki nav tās personas, uz kurām būtu attiecināms noteikumos minētais pamatojums – operas izrādes mākslinieciskā sagatavošana un norises nodrošināšana – jo koris nodrošina operas izrāžu norisi visu kalendāro gadu, tajā skaitā starp sezonas pasākumos," raksta LNO kora arodbiedrības pārstāvji.

Streika prasības ir:

Atjaunot kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem darba slodzi - 40 stundu darba nedēļu un darba algu noteikt pilnā apmērā atbilstoši kora mākslinieku kvalifikācijai un kora mākslinieciskajam sniegumam;

Pārtaukt kora mākslinieku arodbiedrības biedru diskriminējošo noteikumu piemērošanu, slēdzot nepamatotus terminētus darba līgumus;

Pārtraukt nepamatotu pārbaudes laika nosacījumu iekļaušanu terminētajos darba līgumos, kas atkārtoti tiek slēgti ar kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem;

Tāpat kora darbinieki lūdz VSIA "Latvijas Nacionālā opera" valdes locekli Andreju Žagaru uzņemties atbildību par LNO darbībā veiktajiem pārkāpumiem, nespēju nodrošināt kora māksliniekiem atbilstošu un konkurēt spējīgu atalgojumu un atkāpties no ieņemamā amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!