Foto: DELFI
Esplanādē novietotā atrakciju parka darbības laiks atkārtoti nav pagarināts, un tā pēdējā darbadiena būs svētdien, 1.maijā.

Pirmdien atrakcijas un to aprīkojums ir jāaizvāc un otrdien Esplanādes laukumam jābūt atbrīvotam, pastāstīja Rīgas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.

Līdz šim ar atrakciju parka rīkotāju "Game Service Group" nav bijušas sarunas par to, ka tos varētu novietot kādā citā pilsētā, viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka atrakciju parku Esplanādē sākotnēji plānoja uzstādīt no 2. līdz 23.aprīlim, taču nolēma pagarināt tā darbību līdz 1.maijam.

Pret atrakciju atrašanos Esplanādē asi iebilda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība"), norādot, ka tās degradē Rīgas vēsturisko centru. Ministre arī pauda publisku sašutumu, kad pašvaldība pagarināja karuseļu darbības laiku, un uzsvēra, ka tas skaļi demonstrējot Rīgas domes vadības neizpratni par kultūrvēsturiskajām vērtībām un to saglabāšanas nozīmi.

Arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis pauda uzskatu, ka Esplanādes parkā uzstādītais atrakciju komplekss ir kultūrvēsturisko vidi degradējošs, tā vizuālais, skaņas un koloristiskais noformējums ir bezgaumīgs un kultūrvēsturiski tik vērtīgai pilsētas daļai neatbilstošs. Viņaprāt, arī domājot par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, satraucošs ir izpratnes trūkums par kultūru, kas ir cilvēku un cilvēces visu sasniegumu kopums.

Savukārt bijušais Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe atzina, ka ar atrakciju parku Esplanādē, sevišķi ņemot vērā šīs vietas kontekstu – tai apkārt esošās kultūras celtnes –, pilsēta tiek telpiski, ētiski un estētiski piesārņota.

Kultūras ministrija ļoti neilgā laikā pēc atrakciju uzstādīšanas Esplanādē iesniedza valdībā grozījumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumos, lai turpmāk galvaspilsētas vēsturiskajā centrā šādas būves neparādītos. Apstiprinot šos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, turpmāk publiskie pasākumi, kas saistīti ar kultūrvēsturiskās vides pārveidošanu, tostarp īslaicīgu, piemēram, atrakciju iekārtu uzstādīšanu, būs pieļaujami tikai pēc Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes pozitīva atzinuma saņemšanas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!