Foto: DELFI

Starp kultūras ministrei Žanetu Jaunzemi – Grendi (NA) un kultūras nozari nepieciešams dialogs, lai saprastu domstarpības un tās risinātu, otrdien pēc valdības sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V), vērtējot konfliktu kultūras jomā.

Dombrovskis noliedza izskanējušo informāciju, ka viņam un Valsts prezidentam ir vienošanās, ka ministri, "kuri nevilks", tiks nomainīti, bet uzsvēra, ka tā ir vispārpieņemta prakse - ja kāds ministrs nav savu uzdevumu augstumos, viņš ir jānomaina.

Dombrovskis gan uzsvēra, ka viņa valdībā šādu ministru neesot un neviena valdības locekļa demisiju viņš negrasās pieprasīt.

Savukārt Nacionālās apvienības "Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" pārstāvji, portālu "Delfi" otrdien informēja, ka, viņuprāt, zskanējusī informācija, ka Kultūras ministrija būtu ignorējusi pirmdien Kultūras alianses rīkoto sanāksmi, kurā bija aicināti dažādu kultūras un mākslas organizāciju pārstāvji, nav patiesa, jo pati alianses vadība iepriekš KM sūtītajā vēstulē norādīja, ka kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes slimības dēļ tikšanās laiku būtu lietderīgi pārcelt.

"Neraugoties uz šādas vēstules adresēšanu ministrijai, KA 7.maija tikšanos neatcēla, tādējādi neļaujot ministrijas pārstāvjiem argumentēt savu nostāju, turklāt pēc tikšanās izplatīja nepatiesu informāciju par to, ka ministrijas pārstāvji tikšanos ignorē, lai gan paši iepriekš bija maldinājuši ministriju par tās pārcelšanu uz vēlāku laiku.

Pēc pirmās pārspīlēti emocionālās sanāksmes 2.maijā Jaunzemei-Grendei saasinājās veselības problēmas, kuru dēļ viņa šonedēļ atrodas ārstu uzraudzībā. Ministres prombūtne tiek nekorekti izmantota, lai publiskajā telpā izplatītu vienpusēju informāciju par domstarpībām starp ministri un nozares pārstāvjiem," pauž apvienības biedri.

"Domstarpības rada divi apstākļi. Pirmkārt, kultūra finansiāli tiešām ir apdalīta un "apgriezta" tik tālu, ka ir sasniegta kritiskā robeža. Par to atbildību nevar uzvelt uz esošās ministres pleciem, kura darīja visu iespējamo, lai valsts finansējums kultūras nozarei šogad, par spīti budžeta konsolidācijai, paliktu iepriekšējā līmenī, un šobrīd valdībā aktīvi strādā, lai nākamgad tas būtiski augtu. Līdzekļu atrašana kultūras vajadzībām būs šīs valdības pastāvēšanas jautājums,'' uzsver NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Otrkārt, Žaneta Jaunzeme-Grende daudziem neierasti, bet uzdod jautājumus, kā līdzekļi tiek izmantoti, kāds ir paredzētais labums sabiedrībai, kādā veidā līdzekļus izmantot visefektīvāk. Iespējams, komunikācija varētu būt labāka visās pusēs, bet strīdus iemesls jau nav pati komunikācija, bet gan līdzekļu sadalījums nozarē. Ja kāds šādos apstākļos vēl apzināti pielej eļļu ugunij un vēlas sašūpot ministra krēslu, tad viss notiek tā, kā mēs to redzam," paziņojumā norāda Dzintars.

NA līdzpriekšsēdētājs tāpat paziņojumā norāda, ka līdzko ministres veselības stāvoklis to ļaus, apvienība rīkos tikšanos ar ministres, KA un nozares pārstāvju piedalīšanos, lai pārrunātu problēmjautājumus.

Jau ziņots, ka rakstnieki un literatūras nozares pārstāvji tikšanās laikā maija sākumā nespēja rast vienotu viedokli ar kultūras ministri par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību. Ministre uz tikšanos ar rakstniekiem bija ieradusies kopā ar kādu cilvēku, kurš tika pieteikts kā "koučinga" treneris.

Rakstnieki izteikuši bažas par kultūras ministres izpratni par nozari un viņas atbilstību amatam. Pirmdien Kultūras alianse plānoja tikties ar ministri, kas varētu būt izšķirošs punkts turpmākajai sadarbībai. Taču šī tikšanās nenotika, jo politiķe ir saslima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!