Foto: LETA
Sociologs Aigars Freimanis kultūras profesionāļu un ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) konfliktu skaidro ar viedokļu atšķirībām par kultūras finansēšanas modeli – vai tas jādara valstij vai kultūrai jāpelna pašai.

"Latvijas faktu" direktors sarunā pieļāva, ka varētu tikt pieprasīta arī kultūras ministres demisija, jo "kāpēc ne, tas ir ļoti viegli", turklāt tas neko traģisku neizraisīšot.

"Ir divas galējības – dodiet naudu, jo kultūra uztur šo valsti, sabiedrību, valodu, bet biznesa potenciāls kultūrā ir relatīvi neliels, jo patērētāju loks ir neliels, bet otra pozīcija ir – kāpēc nozarei jādod nauda, mācieties pelnīt paši! Tās ir pretējas pozīcijas. Iedomāties, ka tās satuvinās, ir grūti, līdz ar to pa vidu jāliek kritēriji, kādā veidā un kam maksāt. Tas ir politiski svarīgs jautājums," sacīja Freimanis.

Viņš novērojis, ka šoreiz šajā viedokļu sadursmē iezīmējas arī citas dimensijas, jo sociālajos tīklos veidojas grupas, kas oponē kultūras nozares pārstāvjiem.

"Tas tiešām ir lielais jautājums, kādai tad jābūt kultūras politikai pamatā caur finansiālo aspektu. Te tas ir nepārprotami redzams. Pamatjautājums – vai budžetam vai valstij ar politiskiem lēmumiem ir jāuztur nozare, jā vai nē? Te viedokļi sāk savstarpēji konfliktēt ļoti īpatnējā rakursā. Man tā sajūta, ka pirmo reizi. Tāda veida diskusijas iezīmes līdz šim neesmu redzējis," secināja sociologs.

Freimanis atcerējās, ka 80.gadu beigās izteiktais viedoklis, ka kultūrai pašai jāpelna, nākamajā dienā izraisījis tā paudēja atvainošanos, bet šoreiz tas nenotiek. "Te ir jūtama jaunās politikas elpa, notiek mēģinājums mainīt kritērijus," norādīja Freimanis.

Tomēr viņš uzskata, ka ministri gaida problēmas, ja viņa vēlēsies turpināt darboties tādā stilā, ar kuru kļuva atpazīstama laikā, kad vadīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un piedalījās televīzijas diskusijās ar kritisku viedokli par valsts budžeta veidošanas gaitu un valsts tēriņiem.

"Jaunzeme-Grende ir radījusi priekšstatu, ka viņa ir uzņēmēja, lai gan tā varētu būt viņas pašidentifikācija, jo spilgta un pamanāma viņa kļuva ar darbu vienā nevalstiskā organizācijā. Viņa bija tā, kas ar nemitīgo parādīšanos televīzijā radīja iespaidu, ka organizācija ir ļoti ietekmīga. Ar to savu vienu saucienu: "Einar [Repše], nepadodies, mēs šonakt uztaisījām valsts budžetu." Pašradītais tēls bija spilgts, nonākt izpildvarā tas palīdzēja, bet, ja viņa tur grib izmantot tās pašas metodes un paņēmienus – iziet no ieguldījumu un peļņas attiecībām, kultūru pielīdzināt ražošanai, pakalpojumu nozarei –, baidos, ka tur viņu gaida problēmas," atzina eksperts.

Saskaņā ar jaunākajiem reitingiem pozitīvi Jaunzemi-Grendi novērtējuši 26,8%, savukārt negatīvi – 27,4%. Freimanis paskaidroja, ka ir trīs ministri, kurus vērtē pozitīvi jau pēc ieņemamā krēsla vien, un tie ir ārlietu ministrs, aizsardzības ministrs un kultūras ministrs, jo viņi asociējas ar simboliskām norisēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!