Foto: LETA
Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu gaitā 2014.gadā programmas veidotāji plāno mainīt Čekas jeb Stūra mājas Rīgā, Brīvības ielā 61, vēsturiski negatīvo auru un tajā ievest jaunas vēsmas, piemēram, veidojot Liktens lietu muzeju, intervijā pastāstīja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

"Pašlaik diskutējam ar Valsts Nekustamā īpašuma aģentūru, Kultūras ministriju par to, ka Brīvības ielā ir viena tumšā vieta, melnais laukums - Stabu ielas stūra māja, kas stāv kā augonis - tukša, ar čekas pagrabiem, daudzu cilvēku ļoti sāpīgām, likteņus mainošām atmiņām. Ja visas puses piekritīs, plānojam, ka šī varētu būt viena no vietām, kur ne tikai varētu tikt sarīkoti vairāki kultūras pasākumi, bet arī paveikts lielais uzdevums - ar kultūras palīdzību atveseļot šo vietu, mainīt priekšstatus cilvēkos," skaidroja Čivle.

Viens no pasākumiem, ko kultūras darbinieki šajā vietā vēlētos realizēt, ir ierosinātais projekts "Liktens lietu muzejs" vai izstāde "Latvieša koferis", ko ierosinājis Latvijas Okupācijas muzejs. "Zinot to, ka latvieši ir devušies prom dažādās gaitās dažādos laikos Latvijas vēsturē, latvieša koferis ir tāds kā simbols, saliktas cilvēciskas lietas, kas tiek ņemtas līdzi ceļā. Mēs aicināsim cilvēkus stāstīt savus dzīves stāstus caur kādu vienu konkrētu lietu, kas ir kaut kas tīri personisks, bet kam ir likteņa pavērsiena nozīme," stāstīja Čivle.

Drūmā māja pārmaiņas varētu piedzīvot 2014.gada kultūras pasākumu programmas gaitā. Viena no sešām pasākumu programmas tematiskajām līnijām pilnībā būs veltīta Brīvības ielai, kura laika gaitā ir mainījusies, attīstījusies, dažādos laikos mainīti nosaukumi, bet tur visu laiku ir dzīvojuši cilvēki. "Šī iela ir kā simbols, caur kuru mēs skatāmies uz to, kādā veidā cilvēks ir saistīts ar varu. Kā piemēru varam minēt to, ka 2014.gadā apritēs 100 gadi kopš sākās Pirmais pasaules karš Eiropā. Zināmā mērā tas bija impulss, lai izveidotos Latvija. Tieši tādā plašākā domāšanas procesā Brīvības iela ir tā tēma, kur mēs runājam par lielu vēsturisku notikumu ietekmi uz cilvēku dzīvēm," stāstot par 2014.gada kultūras programmas aprisēm, skaidroja Čivle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!