Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās operas (LNO) koristi nedrīkstēs streikot, piektdien nolēmusi Rīgas Centra rajona tiesa.

Tiesa atzina par pamatotu LNO lūgumu atzīt LNO kora mākslinieku arodbiedrības streiku par nelikumīgu.

Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Motivēts sprieduma teksts būs pieejams 29.jūnijā.

Operas pārstāve Beāta Galzone žurnālistiem, komentējot spriedumu, teica, ka nevarot izjust gandarījumu vai baudu, ka opera tiesājas ar saviem darbiniekiem, taču viņa uzskata, ka opera rīkojusies pareizi, aizstāvot skatītāju intereses, proti, neaizliedzot veiksmīgu Rīgas Operas festivāla norisi.

Opera streika nelikumību argumentēja ar to, ka streiku var pieteikt tikai pēc tam, kad izieta likumā noteiktā procedūra, kurā abas puses izskata kolektīvo interešu strīdu. Šajā gadījumā strīda izskatīšana nav notikusi līdz streika pieteikšanai.

Tāpat opera argumentējusi, ka streiku kā galējo interešu konflikta strīda risināšanas metodi var pieteikt uzņēmuma vai nozares arodbiedrība. Šajā gadījumā streiku bija pieteikusi tikai viena no piecām operas darbinieku arodbiedrībām, līdz ar to koristi nepauda kopējo darbinieku viedokli.

Savā pieteikumā kā vienu no galvenajiem argumentiem norādījusi, ka interese par atalgojuma paaugstināšanu ir jāskata kontekstā ar visiem operas darbiniekiem, nevis izrauti vienai struktūrvienībai.

Uz jautājumu par turpmākām operas un koristu attiecībām Galzone atbildēja, ka darbiniekiem ir normatīvajos aktos paredzētās tiesības, kas ir ļoti plaša spektra, taču viņa nedomā, ka tiesas spriedums kaut kā saasinātu attiecības.

"Operas darbinieki arī līdz šim ir veikuši līdzīgas darbības, un arī mēs esam veikuši līdzīgas darbības, un nekas jau mūsu attiecībās nemainās, opera ir un paliek opera – liels skaits Baltais nams," uzsvēra Galzone.

Opera ar arodbiedrību risināšot sarunas, kuras turpinājušās arī tad, kad operas koristi iesniedza savu pieteikumu tiesā. "Arī Andrejs Žagars vēlas satikties ar saviem darbiniekiem un vairākkārt rakstveidā ir aicinājis kora māksliniekus uz tikšanos," norādīja operas pārstāve.

Uz kora darbinieku pārmetumiem, ka Žagars var tikties viņiem nepieņemamā laikā, Galzone atbildēja tēlaini: "Tā ir tāda kaķa un suņa spēle. Viens saka pulksten desmitos, otrs saka pulksten piecos. Ja mēs tiešām gribam risināt sarunas, tad apelēt pie sava darba laika man šķiet nepieņemami."

Kora arodbiedrības pārstāve Māra Ļūļa-Frakneviča sacīja, ka koris, protams, ievēros tiesas spriedumu un likumu un turpinās piedalīties operas izrādēs. "Šis tiesas spriedums atkal pierāda, ka bez vienotas nostājas darbinieki ir bezspēcīgi," teica arodbiedrības pārstāve. Patlaban gan vēlmi apvienoties paudusi vēl tikai solistu arodbiedrība, bet par pārējām Ļūļai-Frankevičai informācijas neesot.

Par to, kā koristi turpmāk cīnīsies par savu izvirzīto prasību īstenošanu, vēl tiks lemts, un pagaidām tas noteikti neesot zināms.

LNO kora arodbiedrība plānoja streikot jau no 8.jūnija, bet LNO vadība streika pieteikumu apstrīdēja tiesā, un Streiku likums paredz – ja līdz streika pieteikumā norādītajam tā sākšanas datumam tiesā ir iesniegts pieteikums par šā streika pieteikuma atzīšanu par nelikumīgu, streiku nedrīkst sākt līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

Arodbiedrības streiks draudēja izjaukt vienu no gada lielākajiem opermūzikas notikumiem – Rīgas Operas festivālu, kas notiek no 5. līdz 17.jūnijam.

Operas kora arodbiedrība sarunās ar Baltā nama administrāciju panākusi vienošanos turpmāk neslēgt nepamatotus terminētus darba līgumus, bet nav atteikusies no pārējām prasībām, tostarp par algu paaugstināšanu.

"Arī pēc 15.jūnija vēl ir trīs [Rīgas Operas] festivāla izrādes," iepriekš brīdināja kora arodbiedrības pārstāve advokāte Ļūļa-Frankēvica.

Jau vēstīts, ka LNO kora arodbiedrība 6.jūnijā ar operas administrāciju panāca vienošanos turpmāk neslēgt nepamatotus terminētus darba līgumus, taču pārējie jautājumi, ar kuriem ir neapmierināta arodbiedrība, palikuši atklāti, tādēļ arī streiks joprojām tiek plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!