Foto: LETA

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammā "Valstiski nozīmīgi pasākumi" atbalstu nav guvis ne vien kinofestivāls "Arsenāls", kas šonedēļ paziņoja par slēgšanu valsts atbalsta trūkuma dēļ, bet arī tādi pasākumi kā Siguldas opermūzikas svētki, Baltijas baleta festivāls, "Spēlmaņu nakts" un "Baltijas pērle", aģentūra BNS noskaidroja Kultūrkapitāla fondā.

Mērķprogrammā "Valstiski nozīmīgi pasākumi" bija pieejami 154 tūkstoši latu no "Latvijas Valsts mežu" piešķirtā ziedojuma, kas sadalīti starp 15 projektiem. Kopējais pieteikto projektu skaits bija 83.

Lielākā summa – 40 tūkstoši latu – piešķirta nākamgad gaidāmo Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku sagatavošanai un ieskaņas koncertiem. Ar 28 tūkstošiem latu atbalstīta Latvijas ekspozīcijas realizācija 13.Venēcijas arhitektūras biennālē šogad, bet 25 tūkstoši latu atvēlēti tēlniecības kvadriennālei "Rīga 2012 – Integrācijas anatomija". Jāzepa Vītola 6.starptautiskajam pianistu konkursam piešķirti 10 tūkstoši latu.

VKKF padomes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa sacīja, ka pati nav bijusi komisijā, kas lēma par naudas sadali šajā mērķprogrammā, un daļai rezultātu nepiekrīt, tomēr nav varējusi to ietekmēt. Pēc viņas teiktā, komisija lēmusi vispār nepiešķirt naudu laikmetīgajiem festivāliem, izņemot Cēsu mākslas festivālu.

Kultūras ministriju komisijā pārstāvēja ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) un Nozaru politikas nodaļas vadītāja Dace Vilsone, kura gan kopš pagājušās nedēļas KM vairs nestrādā. Savukārt ministres komentāru iegūt neizdevās, jo viņa atrodas atvaļinājumā ārzemēs. KM pārstāve Lolita Rūsiņa pauda ministrijas viedokli, ka prioritāte šajā gadījumā bijusi atbalstīt nacionālo vērtību saglabāšanu, attīstību un reprezentāciju, aptverot visas nozares – dziesmu svētkus un tradicionālo mākslu, teātra mākslu, mūziku, arhitektūru, filmu mākslu un literatūru.

"Vienīgais festivāls ar laikmetīgās mākslas ievirzi, kurš guva atbalstu, ir Cēsu mākslas festivāls, jo tajā aptvertas vairākas mākslas nozares, turklāt tas notiek reģionā," norādīja Rūsiņa.

Jau vēstīts, ka Rīgas starptautiskā kinofestivāla "Arsenāls" rīkotāji pēc 25 gadu darbības nolēmuši pārtraukt tā rīkošanu, jo tā arī nav izdevies iegūt finanšu atbalstu no valsts.

"Ja Valsts kultūrkapitāla fonds atbild, ka "Arsenāls" nav valstiski nozīmīgs pasākums, un Kultūras ministrija savos gaiteņos ir iestrēdzinājusi gadiem eksistējušu trīspusējo līgumu starp Kultūras ministriju un Rīgas domi, tad acīmredzot šīm kultūras institūcijām tas nešķiet atbalstāms pasākums. Tas jau ir ļoti vienkārši – bez naudas jau neko nevar uztaisīt," paskaidroja Starptautiskā kino centra direktore Šarlote Līduma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!