Foto: F64
Pirmdien, 20. septembrī, savu 85. jubileju atzīmē pazīstamā latviešu gleznotāja Džemma Skulme.

Jubilejā šogad izpaliks vērienīgas personālizstādes un citi pasākumi, jo pati māksliniece dzimšanas dienu pavadīs Amerikas Savienotajās valstīs.

Džemma Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī mākslinieku ģimenē. Viņas māte, Marta Skulme, ir pirmā sieviete - tēlniece Latvijā, tēvs Oto Skulme - Smiļģa teātra scenogrāfs.

Džemma Skulme beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu (1949.) un Repina Mākslas institūtu (Pēterburga)(1955.). Regulāri piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Zviedrijā, Itālijā, ASV (Starptautiskā mākslas izstāde Art Expo, Čikāgā,1984.) un Vācijā (Starptautiskais mākslas gadatirgus, 1991.).Autore sarīkojusi personālizstādes galerijās Austrijā, Vācijā, Kanādā un ASV. Darbi atrodas Latvijas Valsts Mākslas muzeja, Tretjakova galerijas (Maskava), "Zimmerly" Mākslas muzeja (ASV) kolekcijās, kā arī privātkolekcijās.

Džemma Skulme joprojām glezno, par ko saka: "Glezniecībā manis padarītais nav pietiekams. Katru mīļu dienu izjūtu, cik ļoti gribu gleznot. un cik maz ir padarīts. Manos gados tas varbūt izklausās mazliet smieklīgi, bet atceros kā Konrāds Ubāns, būdams manā tagadējā vecumā, sacīja - mākslā vēl par maz esmu paspējis izdarīt. Tikai šodien saprotu šo vārdu jēgu."

"Pārlūkojot savu glezniecību jāsecina - labākais mani tuvina bērna iekšējai brīvībai. Bērnā vēl nav aizgūtu priekšstatu. Manuprāt, tas ir mākslinieka ideāls - iziet visu mākslas un dzīves mācības ceļu un palikt pašam," pauž māksliniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!