Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē 27. augustā tiks atklāta pazīstamā latviešu gleznotāja Ausekļa Baušķenieka 100. jubilejai veltīta retrospektīva izstāde "Blēņu stāsti", portālu "Delfi" informe muzeja pārstāvji.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta no 28. augusta un skatāma līdz 24. oktobrim.

Auseklis Baušķenieks (1910– 2007) ir viens no savdabīgākajiem un populārākajiem 20. gadsimta Latvijas māksliniekiem. Izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kas veltīta gleznotāja simtgadei, sniedz ieskatu gandrīz 50 gadu ilgajā radošās darbības vēsturē – no pašiem pirmsākumiem 1940. gadu beigās līdz pat pēdējam darbam, kas tapis divus gadus pirms mākslinieka nāves – 2005. gadā.

Ausekļa Baušķenieka reālistiski satīriskā daiļrade vai paradoksu glezniecība ir savrupa parādība 20. gadsimta latviešu mākslā, kas neiekļaujas nevienā no formulētajām izteiksmēm šajā laika periodā. Kaut sākotnēji sevi apliecinājis kā cerīgu gleznotāju, laika gaitā Baušķenieks izkristalizēja savu daiļrades dominanti, par ko kļuva zīmējums un satīrisks stāsts. Mākslinieka darbos tēlotas ikdienas ainas caurstrāvo ironiskas un groteskas intonācijas, kas liek skatītājam pasmaidot aizdomāties par daudzām situācijām no neierasta skata punkta.

Izstādes nosaukums "Blēņu stāsti" radies no vienas 1981. gada gleznas virsraksta, kas labi raksturo Baušķenieka daiļrades moto – šķietamo jokošanos par nopietnām lietām. Ekspozīcijas darbi atspoguļo Ausekli Baušķenieku kā asprātīgu laikmeta portretistu un labu psihologu, kura mākslas galvenais varonis ir cilvēks ar visām savām vājībām un dīvainībām.

Dzīves laikā gleznotājam notikušas divas personālizstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (1992. un 2000. gadā), taču šī ir pirmā rezumējošā retrospekcija, kas apvieno raksturīgākās gleznotāja rokraksta liecības no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma un privātām kolekcijām. Pirmo reizi būs apskatāmi Ausekļa Baušķenieka zīmējumi un veidojumi no porcelāna.

Atzīmējot mākslinieka jubileju klajā tiks laista izdevniecības "Neputns" sagatavota grāmata, veltīta mākslinieka daiļradei.

Baušķenieks dzimis 1910. gada 25. augustā Jelgavā. 1930. gadā viņš iestājās Arhitektūras fakultātē, bet 1933. gadā tika uzņemts Latvijas Mākslas akadēmijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!