Foto: F64
Ja Latvijas valsts nepiedalīsies Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) celtniecībā, kā tas bija lemts iepriekš, projekta realizētājs "Jaunās Rīgas attīstība" (JRA) var valsti iesūdzēt tiesā, Kultūras ministrija otrdien informēja valdību.

Kultūras ministrs Ints Dālderis otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka aģentūra "Jaunie Trīs brāļi", kas tagad jau ir likvidēta, savulaik bija noslēgusi līgumu ar JRA par muzeja celtniecību. Tas paredz, ka abas puses iegulda savu daļu muzeja projektā. Taču, tā kā valsts krīzes dēļ LLMM projekta īstenošanu pagaidām atlikusi uz trīs gadiem, pastāv risks, ka JRA var iesūdzēt valsti tiesā.

Dālderis neminēja nedz konkrētus summas, nedz citas ziņas, kas varētu raksturot tiesvedību, taču atgādināja, ka projekts iecerēts ļoti labā vietā Andrejostā. Ar LLMM uzcelšanu būtu novērsts, viņaprāt, katastrofālais mūsdienu mākslas muzeju trūkums Rīgā.

Jau vēstīts, ka valdība marta beigās atlika LLMM būvniecības projekta īstenošanu līdz 2012.gada 31.decembrim. Līdz 2012.gada 1.jūnijam Kultūras ministrijai jāiesniedz valdībā finanšu un ekonomiskos aprēķinus, lai Ministru kabinets varētu lemt par projekta īstenošanu publiskās un privātās partnerības kārtībā.

LLMM bija plānots būvēt bijušās spēkstacijas ēku Andrejsalā. KM un Rīgas dome līgumu par to parakstīja 2004.gada vasarā, un kopš tā laika tika izstrādāts muzeja metu projekts, kā arī biznesa plāns.

Latvijas nodomu vēstulē starptautiskajiem aizdevējiem norādīts, ka valdība turpinās meklēt iespējas samazināt no budžeta pilnībā finansētās investīcijas lielajiem projektiem. Finanšu ministrija portālam "Delfi" skaidroja, ka arī aizdevēji Latvijai ieteikuši neķerties klāt vērienīgo investīciju projektu īstenošanai, pirms nebūs pabeigta Nacionālā bibliotēka. Pagaidām nav precīzi zināms, kādus investīcijas projektus šis ierobežojums skars, to noteiks, veidojot katra gada budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!