Foto: Publicitātes attēli
Otrdien, 26. aprīlī publiskoti pirmie četri nākamās "Purvīša balvas" nominanti. Uz prestižo apbalvojumu, kuru pasniegs 2013. gadā, pretendēs Anna Heinrihsone, Gints Gabrāns, Tatjana Krivenkova un Vineta Kalauča.

Anna Heinrihsone balvai izvirzīta par izstādi "Vecums" galerijā "Māksla XO" (2010. gada 16. decembris – 2011. gada 11. janvāris).

"Izstāde uzrunāja ar nepārprotamu mākslinieka vēlēšanos pateikt ko svarīgu, sev eksistenciāli nozīmīgi atrisināmu. Ar atļaušanos ķerties pie slidenas tēmas, kas nereti kļūst spekulatīva, priecājoties, piemēram, par krunku interesanto faktūru vecu cilvēku sejās vai vienkārši tiecoties iežēlināt skatītāju. Annas Heinrihsones variants pārliecināja ar gleznojumu šķietamo nepretenciozitāti, centrējoties uz vienu, ideju sublimējošu darbu, kuram apkārt dažādu komponentu kopskaņā domām par šo neizbēgamo fenomenu, kas piemeklēs katru no mums, radīta aizkustinošas sirsnības atmosfēra, " tā izstādi vērtē ekspertu grupas pārstāve Laima Slava.

Gints Gabrāns balvai izvirzīts par izstādi "Asinsgaisma" galerijā "Alma" (2011. gada 9. marts – 22. aprīlis).

"Gints Gabrāns turpina apliecināt savu interesi par zinātnes un mākslas robežjoslām. Manipulācijas ar lāzera stara unikālo spēju reflektēt gaismu visās spektra krāsās no fizikas eksperimenta pārtop artefaktā. Šoreiz izvirzīts dziļāks uzdevums – sērijas "Asinsgaisma" darbus var uzskatīt par neordināriem māksliniekam tuvu cilvēku portretiem, kas top, projicējot lāzera staru caur konkrētas personas asins pilienu, bet projekcija nepastarpināti tiek iemūžināta uz fotopapīra. Laikmetā, kad ar cilvēka ārējo čaulu tiek veiktas visdažādākās manipulācijas, varbūt tieši šis veids pasaka kaut ko vairāk par mūsu personībām, akcentējot katra cilvēka unikālo individualitāti, kur nav svarīgi ideāla auguma parametri, sejas proporciju harmonija, vecums, apģērbs un aksesuāri, bet tikai viens asins piliens, katram savs..., " izstādi raksturo Inese Baranovska.

Trešā kandidāte Tatjana Krivenkova nominēta par izstādi "Gaismas atdalīšana no tumsas" galerijā "Māklsa XO" (2011. gada 10. marts – 5. aprīlis).

"Abstraktās kompozīcijas tuvojas minimālisma robežām, kas latviešu mākslā ir ārkārtējs retums. Māksliniece apzināti atteikusies no attēlojuma "obligātās programmas" un formālu efektu spožuma. Neuzbāzīgā ekspozīcija ir posms mākslinieces patstāvīgajos meklējumos garākā periodā. Tādēļ viņas skopie žesti pārliecina par iedziļināšanos izvēlētajā gleznieciskajā problēmā un radošo konsekvenci. Atklāsmi izraisoša viela kompetentam un uzmanīgam skatītājam," ekspertu izvēli pamatojot, stāsta Vilnis Vējš.

Balvai izvirzīta arī Vineta Kalauča par personālizstādi "Vingrinājums mnemonikā" galerijā "Māksla XO" (2011. gada 13. janvāris - 8. februāris).

"Vineta Kaulača izmanto klasisko glezniecības tehniku, bet runā jaunā valodā, balstoties tieši uz 21. gadsimta cilvēka vizuālo pieredzi, kas savās uztveres formās ir daudz komplicētāka un intensīvāka gan reālajā dzīvē, gan mākslā – fotogrāfija, kustīgais kino attēls, video, fragmentētā interneta vide utt. Laika relativitātes jēdziens, mainīgais un nemainīgais, kustības pagātnes un tagadnes momenti, distancēti objektīvais pasaules redzējums, kas tomēr balstās subjektīvi pārdzīvotā pasaules vērojumā, – tas viss spilgti un savdabīgi izpaužas viņas mnemonikas vingrinājumos. Izstāde pārsteidz ar vienotību un harmonisku monumentalitāti: galerijas telpas iegūst citas dimensijas un pārtop par bezgalīgu ceļojumu pilsētu arhitektoniskajos plašumos, kur nav ne sākuma, ne beigu un katru reizi ir cits skatu punkts," izstādi vērtējot, stāsta Inese Baranovska.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa strādās turpmākos divus gadus – 2011. un 2012. gadā. Ekspertu darba grupā darbojas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava.

Ekspertu grupa jau tikusies pirmajā sēdē un izvērtējusi 2011. gada pirmā ceturkšņa (janvāris – marts) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, nominējot Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2012. gada nogalē, pirmos trīs māksliniekus:

Neatkarīgo ekspertu darba grupa arī turpmāk reizi ceturksnī tiksies un izvirzīs nominantus Puvīša balvai.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm, kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām un kurš ieguvis ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu.

Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt", kas notika galerijā "Māksla XO" 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!