Latvijas Arhitektu savienība (LAS) piektdien piešķīra balvas labāko ikgadējās Latvijas arhitektūras skates darbiem. Par 2009.gada labāko darbu tika atzīts Ventspils Pārventas bibliotēkas projekts un galveno balvu - bronzas ananāsu saņēma projekta autori.

Pie darba strādājuši biroja "INDIA" arhitekti Pēteris Bajārs, Ivars Kalvāns, Rūdolfs Jansons, Ieva Baumane, Dina Sotņikova un Ilze Ļuļe. Interjeru veidoja Ausma Ķibilde, bet būvkonstrukcijas – "MDK Konstruktori".

Pārventas bibliotēka ir viena no retajām ēkām, kur arhitektūras konkursa ceļā iegūta ideja bez kompromisiem tikusi realizēta dzīvē, norāda LAS. Bibliotēkas projektā radīta Latvijai netipiska publiska lieltelpa, kas vienlaicīgi nodrošina gan bibliotēkas funkcijas, gan kultūras pasākumu norisi. Ēkā ir izdevies atteikties no tradicionālo kāpņu izmantošanas, nodrošinot apmeklētāju plūsmu, savienojot līmeņus ar lēzenu pandusu palīdzību.

Savukārt portālā "Delfi" notikušajā balsojumā uzvarēja un publikas simpātiju balvu saņēma Zaigas Gailes birojs par objektu "Brīvdienu māja Lieldienu salā. Zivsaimniecības sūkņu stacijas rekonstrukcija".

Galveno balvu pasniedza Kultūras ministrs Ints Dālderis, savukārt starptautiskās žūrijas locekļi vēl četriem par labākajiem atzītajiem projektiem pasniedza bronzas ananāsa šķēles un diplomus.

Ananāsu šķēles tika arhitektu birojam "Sarma & Norde Arhitekti" par "Nordea" bankas ēku Rīgā, arhitektu birojam "Substance" par Dzintaru mežaparku Jūrmalā, arhitektēm Lienei Griezītei un Andrai Šulcai par savrupmāju "Koki" Garkalnes novadā, kā arī "Zaigas Gailes birojam" par "Brīvdienu māju Lieldienu salā".

Skates otrajai kārtai izvirzītos darbus vērtēja starptautiska žūrija - Ruta Leitanaite (Lietuva), Ralf Lõoke (Igaunija), Nerea Calvillo (Spānija) un Julius Georg Kranefuss (Vācija).

Kā ziņots, Latvijas arhitektūras labāko darbu skates konkurss norisinās jau piecpadsmito reizi, savukārt portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) publikas balsojumu organizēja pirmo reizi. Skates darbu ekspozīcija Arhitektu namā būs apskatāma līdz 21.jūnijam.

Latvijas arhitektūras gada balvas konkursā varēja iesniegt divos pēdējos gados izstrādātus un realizētus arhitektūras projektus, kas tika nodoti ekspluatācijā līdz 2010.gada 15.februārim un kuri realizēti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!