Foto: Publicitātes attēli
Lai atkārtoti pievērstu Saeimas deputātu uzmanību pirms svarīgā lēmuma par PVN likmes paaugstināšanu grāmatām pieņemšanas, 2010. gada 9. decembrī Latvijas Grāmatnieku ģilde katram Latvijas Republikas desmitās Saeimas deputātam uzdāvināja grāmatu "Kārlis Skalbe. Runas un raksti", portālu "Delfi" informē LGĢ pārstāvji.

Līdz ar dāvinājumu, uzrunā tika uzsvērts, ka 2011. gada budžeta veidošanas gaitā valdība tika vairākkārt aicināta nepaaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi grāmatām, ko arī pirms vēlēšanām, solot aizsargāt nacionālo valodu, kultūru un grāmatniecību un neaiztikt trauslo līdzsvaru nozarē, apņēmās visas Saeimā ievēlētās partijas. Tāpat Grāmatnieku ģilde atgādina, ka apzinoties, ka nodokļu slogu lasīšanai nedrīkstētu padarīt vēl smagāku, šā gada septembrī 43 482 Latvijas iedzīvotāji ar saviem parakstiem apliecināja, ka ir pret PVN likmes paaugstināšanu grāmatām.

Pirms balsojuma par PVN likmes paaugstināšanu grāmatām grāmatizdevēju organizācija vēlas pievērst Saeimas deputātu uzmanību šā jautājuma nozīmīgumam un aicināt viņus saprast, ka viņu lēmums diemžēl var izrādīties izšķirošs, lai sāktos tāds latviešu valodai un kultūrai nelabvēlīgs "attīstības" process, kura rezultātus varēs raksturot Latvijas Republikas pirmās un ceturtās Saeimas deputāta, rakstnieka Kārļa Skalbes vārdiem:

"Bet neaizmirsīsim, kungi, kas visvairāk tika izpostīts pasaules karā no mūsu ienaidniekiem, komunistiem un vācu okupācijas. Tas ir mūsu nacionālās kultūras lauks. Iedomājieties, kungi, ka priekš kara mums iznāca apmēram septiņsimt grāmatu – mums bija universāla bibliotēka, kura izdeva vispasaules rakstniecības klasiķu labākos darbus. [..] Tā kā taisni nacionālā kultūra ir tā sagrauta, ka mums viņa ir jāsāk būvēt gandrīz no gala.

[..] Kungi, neaizmirsīsim, ka mums ir tagad arī sava garīgā saimniecība, ne tikai materiālā. Arī garīgā ziņā mēs esam neatkarīgi. [..]"

Latvijas Grāmatnieku ģilde vēlas apliecināt, ka grāmatniecība, runājot Skalbes vārdiem, vēl nav "izputējusi un no jauna jāizbūvē" un vēl mums ir savas grāmatas, tāpēc dāvinām katram 10. Saeimas deputātam no simta vēl mūsu izdoto grāmatu "Kārlis Skalbe. Runas un raksti", jo nav šaubu, ka K. Skalbe mums visiem ir novēlējis iet ne iznīcības, bet gan ilgtspējīgas attīstības ceļu, liekot pie sirds: "Kāpēc mēs mīdamies uz vietas, kad mums priekšā ir ceļš?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!