Foto: DELFI
Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes žūrija ir izvērtējusi no 2009. gada 31. maija līdz 2010. gada 31. maijam iznākušās bērnu grāmatas un paziņojusi gan nominantus, gan pirmos laureātus, portālam "Delfi" pavēstīja programmas "Baltā Vilka grāmatas" pārstāvji .

Trešo gadu Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome Baltvilka balvu piešķir vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Šā gada laureāts ir lietuvietis Ķēstutis Kasparavičs (Kęstutis Kasparavičius, 1954).

Kasparavičs sācis savu darbu bērnu literatūrā kā mākslinieks (ilustrējis ap 50 grāmatu bērniem, kas izdotas Lietuvā, Vācijā, Dānijā, Grieķijā, Latvijā un citur), un veiksmīgi turpina to arī kā rakstnieks. Šogad Kasparavičs bija nominēts arī prestižajai H.K. Andersena medaļai.

Baltvilka balvu Kasparavičs saņēmis par pasaku grāmatu "Baltais Zilonis: Stāsti no tālām zemēm", ko tulkojusi Indra Brūvere. Žūrijas lēmumā par šo skaisto bilžu grāmatu un tās autoru teikts: "Fantāziju rosinošās pasakas izceļas ar asprātīgu cilvēka un daudzveidīgās pasaules – dzīvnieku, lietu un pat ģeometrisko formu – satuvinājumu."

Latviešu bērnu literatūras pazinēji Kasparavičā varbūt sajutīs Imanta Ziedoņa draiskās izdomas gara radinieku, bet viņa kantaini pareizais Stūracilvēks, kura divritenim ir četrstūraini riteņi, liksies tikpat ietiepīgs kā latviešu multenē redzētais Māra Čaklā Perpendikuls. Taču negantajam lietuviešu līkumu iztaisnotājam pašā mazākajā kabatiņā ir paslēpusies viena apaļa podziņa – un tā spēj daudz ko mainīt uz labu.

Latviešu lasītāji Kasparaviča asprātīgo fantāziju jau agrāk skatījuši viņa ilustrētajā V. Landsberģa grāmatā "Sliņķu pasakas" (liels un mazs, 2008). Sagaidot Baltvilka balvas laureātu Rīgā, būs iznācis jauns Kasparaviča darbs – "Zaķis Lielas Burkāns" (Zvaigzne ABC, 2010), ar kuru varēs iepazīties jaunākās bērnu literatūras lasījumos 24. jūlijā Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē.

Balva tiks pasniegta arī tulkotājai Indrai Brūverei par profesionāli un augstvērtīgi veikto Ķēstuta Kasparaviča "Baltā ziloņa" un Gendruša Morkūna (Gendrutis Morkūnas, 1960-2009) stāsta "Ellīgi karstas brīvdienas" tulkojumu no lietuviešu valodas.

Iepriekš Starptautisko Baltvilka balvu saņēmušas igauņu rakstniece Aidi Vallika, tulkotājas Maima Grīnberga un Mudīte Treimane.

Šogad balvas žūrija kopumā izvērtēja 41 grāmatu. Baltvilka balvai nominēti 6 rakstnieki un 9 grāmatu ilustratori.

Rakstniecībā nominēti: Pēters Brūveris ("Raibajā pasaulē"), Māra Cielēna ("Ērmiņu ceļojums"), Andra Manfelde ("Sirds pasaka Bērniem un vecākiem"), Juris Zvirgzdiņš ("Lāča Bruņa medības"), Inese Zandere ("Karalis ezis" un "Latviešu zvēri"), Ieva Samauska ("Pilsēta no A līdz Z").

Grāmatu mākslā nominēti: Anita Paegle (ilustrācijas Māras Cielēnas grāmatai Divas pastaigas), Jānis Blanks (ilustrācijas Aivara Neibarta grāmatai Ola uz sola), Reinis Pētersons (ilustrācijas Jura Zvirgzdiņa grāmatai Lāča Bruņa medības), Andra Manfelde (ilustrācijas autores grāmatai Sirds pasaka: Bērniem un vecākiem), mākslinieku grupa - Mārtiņš Grauds, Kristaps Kalns, Rūta Briede un Artis Briedis (ideja, fotogrāfijas un dizains Ineses Zanderes grāmatai Latviešu zvēri), Laima Eglīte (ilustrācijas Ineses Zanderes grāmatai Karalis ezis), Agija Staka (ilustrācijas Māra Runguļa grāmatai Olu skola), Agris Liepiņš (ilustrācijas Valda Rūmnieka un Andreja Miglas grāmatai Kuršu vikingi), Gundega Muzikante (ilustrācijas Ievas Samauskas grāmatai Pilsēta no A līdz Z).

LBJLP izveidotās žūrijas sastāvā strādāja LBJLP prezidente, LU profesore Ilze Stikāne (žūrijas priekšsēdētāja), Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LMA asociētais profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs, mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste, RSU asociētā profesore un kultūras žurnāliste Ilva Skulte.

Jāņa Baltvilka balva notiek kopš 2004. gada. Tās uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!