Šodien Latvijas Rakstnieku savienība sadarbībā ar restorānu “Casablanca” žūrijas komisijas sēdē izraudzījās interneta portāla DELFI labākos anonīmos, neprofesionālos dzejdarus, kas savu daiļradi kopš pagājušā gada septembra publicējuši portāla sadaļā “Esplanāde”.
Žūrija izraudzījās četrus labākos dzejdarus, kas publicē dzeju ar pseidonīmiem Remediosa, Kaimanu meitene, Za-bis un samts, pirmo vietu piešķirot Remediosai. Pirmās vietas ieguvēja saņem bezmaksas pusdienas un sarunu ar pašas izvēlētu dzejnieku restorānā “Casablanca”, pārējie tiek apbalvoti ar jaunās literatūras žurnāla “Luna” eksemplāriem un jaunākajām dzejas grāmatām.

Paužot savu novērtējumu DELFI intensīvajai anonīmās dzejas videi, žūrijas priekšsēdētājs, dzejnieks Jānis Rokpelnis norādīja, ka tai raksturīgs amatierisms, nepabeigtība. “To nevarētu saukt par profesionālu dzeju, tās ir skices, uzmetumi, lai arī dažkārt – ļoti labi uzmetumi, tomēr dažkārt ir ļoti žēl redzēt, kā laba dzejoļa ideja un tēli tiek sabojāti, to nepārlasot, neizsvītrojot lieko, neveidojot pabeigtas intonācijas”, norādīja Rokpelnis.

Žūrija vēlas uzsvērt, ka Esplanādes dzejdaru vidū nav atsevišķu līderu, dzejnieku, kas būtu galvas tiesu pārāki par citiem. Tostarp četrus izraudzītos uzvarētājus žūrija uzsver kā uzvarētāju komandu, šai pašai komandai pieder arī autori ar pseidonīmiem Pelegrīns, Kafka, Neticīgā, Sierz, Sileens, Ameerija, Pope, taču ierobežotā balvu fonda dēļ visus nebija iespējams apbalvot. Turklāt žūrija izvēlējās nepiešķirt balvas autoriem, kas jau ir zināmi jauno dzejnieku aprindās vai arī ir sabiedrībā populāras personas. Balvas piešķiršanas mērķis, uzsver žūrija, ir stimulēt apdāvinātus, vēl nezināmus dzejniekus uz pašanalīzi, dzejas kvalitātes uzlabošanu.

Nevienam no apbalvotajiem autoriem nav raksturīga vienmērīga dzejas kvalitāte, noturība, līdz ar to žūrija balvas piešķīra par atsevišķiem dzejoļiem. Remediosa balvu saņem par dzejoļiem “226”, “Tev”, “Tam, kura šeit nav”. Kā norāda žūrijas pārstāve dzejniece Agita Draguna, Remediosas dzejai raksturīgas īstas dzejas vērtības, dzejas maģija, kas panākta ar vienkāršu valodu.

Kaimanu meitene tiek apbalvota par dzejoļiem “Mēs esam baktērijas” un “Asfalts”, viņai raksturīgi spēcīgi blīvi tēli, poētisks temperaments, liela iekšēja enerģija.

Za-bis tiek apbalvots par dzejoļiem “Atmiņas” un “Tulkotāja piezīmes”. Dzejai raksturīga sulīga valoda, ironiska agresija, un vienlaikus – apvaldīts, vīrišķīgs jūtīgums.

samtu apbalvo par “Tālsaruna” un “es šodien gribētu...”, viņa dzeju iezīmē organiski nesamocīta izteiksme, mērķtiecība, nepārblīvēta tēlainība.

Lai saņemtu solītās balvas, uzvarētājiem jāsazinās ar Rakstnieku Savienības pārstāvi Agnesi Krivadi, rakstot viņai uz adresi agnese_krivade@va.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!