Gads sācies ar labām ziņām - ir veiktas izmaiņas likumdošanā, un simtiem Latvijas diskžokeju ir kļuvis lētāk un vienkāršāk legalizēt savu darbību. Kopš 2010. gada 1. janvāra spēkā stājies jauns likums, kas nosaka veidu kādā tiek licencēta DJ darbība Latvijā.

DJ līdz šim bija lielākie noziedznieki - ik reizes kad tie uzstājās pasākumā, atskaņoja skaņdarbu simtiem ritmā mīņājošiem kāju pāriem, tas gandrīz vienmēr bija likuma pārkāpums. Es to zinu pavisam droši - es esmu viens no viņiem.

Kā tas bija līdz šim

DJ "legalizācijas" jautājums Latvijā kļuva aktuāls pēdējo sešu septiņu gadu laikā, kad mūzikas ierakstu kompānijas konstatēja CD pārdošanas ieņēmumu strauju krišanos. Vainīgs bija internets un failu apmaiņas programmas (DC++ u.c.); tikko lejupielādēto skaņdarbu ierakstīšana CD matricā kļuva par pāris minūšu jautājums. DJ nebija divreiz jāpierunā - spēlēt no "rakstītajām matricām" izrādījās 50 reizes lētāk, nekā no oriģinālajiem diskiem.

Varas iestādes, ierakstu kompāniju mudinātas, uzsāka cīņu pret DJ nelikumīgajām darbībām, veicot reidus klubos un bāros. Ja DJ nebija iespējams pierādīt "rakstīto matricu" satura legālu izcelsmi, matricas tika konfiscētas, bet DJ tika uzlikta soda nauda 100 līdz 250 Ls apmērā. DJ ar to nebija mierā, tika meklēti dažādi risinājumi.

Līdz šim veiksmīgākais risinājums bija tā sauktās "sarkanās matricas". Vienas šādas matricas cena - 3,5 Ls, DJ tajā var ierakstīt ne vairāk par 20 skaņdarbiem. Taču arī tas nav pavisam labs risinājums - no desmit manis aptaujātajiem DJ tikai divi lietojuši "sarkanās matricas". Vienam bija divas, otram simts (bet vēl 100 nelegālās tika turētas zem galda). Kā galvenais šo matricu neiedzīvošanās iemesls tiek minēts ekonomiskais neizdevīgums.

Jaunais likums ir izraisījis pozitīvas emocijas DJ aprindās, tā kā tas ir ne tikai ekonomiski izdevīgs, bet arī ievērojami atvieglo un paātrina DJ licencēšanās procesu. Trīs no aptaujātajiem DJ licenci jau ir iegādājušies, bet četri to plāno izdarīt tuvākajā laikā (kā pastāstīja AKKA/LAA darbiniece, vairāk nekā 20 DJ jau esot noslēguši līgumus).

Šī raksta veidošanas nolūkos un vienkārši, lai sakārtotu savas attiecības ar valsti, arī es nolēmu iegādāties jauno licenci. Kas jādara, lai iegādātos DJ licenci, aprakstu nākošajā nodaļā, kurai virsraksts:

Kas jādara, lai iegādātos DJ licenci

Jaunās licences iegādāšanās process ir ļoti vienkāršs, izņemot to, ka jums jāiegādājas divas licences - viena no AKKA/LAA, otra no LAIPA. Katras licences cena - 50 Ls (kopā 100 Ls par abām). Vispirms jāzvana uz AKKA/LAA pa tālr. 67506422 un jālūdz, lai uz jūsu e-pasta adresi jums nosūta licences pieteikuma anketu un līgumu. Līdzīgu lūgumu izsakiet arī LAIPA pa tālr. 67605023.

E-pastā saņemsiet pieteikuma formu licences saņemšanai. Rūpīgi iepazīstieties ar materiāliem, aizpildiet dokumentus un sūtiet materiālus atpakaļ. Jums tiks sagatavots un atsūtīts rēķins, pēc kura apmaksas varēsiet doties saņemt licenci personiski gan vienā, gan otrā organizācijā (vai arī saņemot abas licences pa pastu). Jā, tas tiešām ir tikai divu dienu jautājums!

Vēlāk vajadzēs sūtīt atskaites par izmantotajām fonogrammām uz abām organizācijām. AKKA/LAA tās prasīs reizi ceturksnī, bet LAIPA to plāno darīt ik mēnesi. Atskaites nepieciešamas, lai varētu pareizi sadalīt saņemto naudu starp tiem māksliniekiem, kuru skaņdarbus DJ atskaņojis. Pretējā gadījumā nauda tiks sadalīta starp radiostacijās populārāko skaņdarbu autoriem, pieņemot, ka arī pasākumos DJ atskaņo šos pašus skaņdarbus.

Formāts. Apjoms. Izmaksas

Aizvien populārāks kļūst "digital" DJ virziens, - DJ mūziku atskaņo izmantojot īpašu DJ programmu portatīvajā datorā. Jaunā kārtība ļauj DJ atskaņot skaņdarbus no jebkura datu nesēja, vai tas būtu CD, dators, ārējais cietais disks, utml.. Licence attiecas tikai uz atskaņojamajiem skaņdarbiem, nevis uz datora programmatūru.

Jaunā licence tiek izdota uz gadu, un tā neparedz nekādus ierobežojumu fonogrammu daudzumam. Salīdzinājumam: 100 "sarkanajās matricās" drīkst ierakstīt līdz 2000 skaņdarbu, kas kopā izmaksā 350 Ls. Ekonomija 250 Ls apmērā ir vēl viens arguments, kāpēc daudzi Latvijas DJ slēgs jaunos līgumus.

Padomi citiem DJ

1. Iegādājieties licenci! Tuvāko nedēļu nogalēs reidi klubos būs divreiz vairāk, nekā tas bija līdz šim (nosapņoju).
2. Atskaitēs norādiet visus muzikālos skaņdarbus, kas atrodas jūsu datorā (drošības pēc).
3. Ja pērkat oriģinālos CD vai legālu mūziku internetā, to jāspēj pierādīt ar čekiem, bankas pārskaitījumiem, utt..
4. Kafejnīcas, bāri un klubi, kuros dīdžeji uzstājas, licenci par skaņdarbu publisko izpildījumu turpina izņemt atsevišķi, kā tas bija līdz šim.
5. Ja DJ uzstājas tikai dažas reizes gadā, šī licence neatmaksājas, un ir jāizmanto citas iespējas (piem., maksājot 10 Ls par katru pasākumu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!