Šā gada 2. februārī māksliniecei un rakstniecei Margaritai Stārastei apritēs 97. dzimšanas diena. Apsveicot mākslinieci, Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkā tiks atklāta Nila Erdmaņa–Stārasta fotogrāfiju izstāde "Margarita Stāraste zīmē". Izstāde būs apskatāma līdz 1. martam, portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji.

Mākslinieces mazdēls mākslinieks Nils Erdmanis-Stārasts raksta: "2007. gada pavasarī mājupceļā no Igaunijas nolēmu apciemot vecmāmiņu Bukultos. Toreiz vecmāmiņai jau bija 93 gadi, un es viņu sastapu iegrimušu darbā. Protams, šo brīdi nevarēju palaist tā vienkārši garām — veicīgi aizskrēju pēc fotoaparāta un tūdaļ pustumšajā istabā ķēros pie procesa iemūžināšanas. Tikai pēcāk attapu, ka neesmu redzējis fotogrāfijas, kurās vecmāmiņa būtu fiksēta zīmējot. Šo manis veidoto fotogrāfiju unikalitāte slēpjas apstāklī, ka tās nav inscenētas, tas ir reāls, nesamākslots darba process, kurā centos neiejaukties, "skaļi elpojot". Protams, arī fakts, ka vecmāmiņa tik lielā vecumā joprojām zīmēja, ir apbrīnas vērts. Vēl 2008. gada oktobrī vecmāmiņa rakstīja dzeju un zīmēja, taču pavisam drīz viņa saslima un nu vairs nevar pazīmēt. Šo fotogrāfiju filozofiskā koncepcija ir meditatīva apstāšanās laikā un telpā, padziļināts procesa pētījums, to nekādi neietekmējot un netraucējot. Tā ir dvēseliska vēlme vienkārši būt blakus un vērot notiekošo."

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm Margarita Stāraste ir dzimusi 1914. gada 2. februārī Vladimirā. 1933. gadā Margarita Barvika iestājās Mākslas akadēmijā, kur mācījās pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. Izstādēs jaunā māksliniece piedalījās no 1937. gada, bet pirmās grāmatas ar Margaritas Stārastes ilustrācijām iznāca 1942. gadā. Jau ar pirmajiem izdevumiem Margaritas Stārastes talantu novērtēja gan lasītāji, gan Miķelis Goppers "Zelta ābelē", gan Helmars Rudzītis apgādā "Grāmatu draugs". Darinājusi arī dekorācijas un leļļu zīmējumus Valsts leļļu teātra un Jaunatnes teātra iestudējumiem.

Savas mākslinieciskās darbības 66 gados Margarita Stāraste ir sarakstījusi un ilustrējusi ap 100 grāmatu. Ilustrācijas tapušas arī vairāk nekā 40 citu autoru darbiem. Daudzas no tām Margarita Stāraste arī uzrakstījusi, tā radot prieku un pirmo iepazīšanos ar grāmatu daudzām Latvijas bērnu paaudzēm.

Vēl arvien Zīļuks, Tince, Pintiķi, rūķi, sniegavīri, dažādie kukainīši un citi rakstnieces radītie tēli priecē jaunos lasītājus un sniedz pirmo ieskatu plašajā pasaulē. Ar viena no rakstnieces un mākslinieces vismīļākā tēla Zīļuka gaitām iepazinušies ne tikai latviešu bērni. Šī grāmata izdota arī krievu, vācu, lietuviešu, angļu, poļu, čehu, pat japāņu valodā. Tagad pēc Margaritas Stārastes pasakas motīviem tapusī režisores Daces Rīdūzes animācijas filma "Zīļuks" nupat iekļauta 61. Berlīnes kinofestivāla programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!