Foto: F64
Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas budžets varētu pārsniegt desmit miljonus latu, trešdien preses konferencē pieļāva Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle.

Lai Rīga nepaliktu kaunā, pie vispesimistiskākā scenārija 2014.gadā apjomīgās kultūras programmas veidošanai plānots izlietot desmit miljonus latu, un šie līdzekļi tiktu piesaistīti no dažādiem avotiem - pilsētas budžeta, valsts budžeta, sadarbības partneriem, sponsoriem, uzņēmējiem, kultūras projektu ieņēmumiem, Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem.

Kā stāstīja Čivle, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas veidošanai no ES tiks saņemts 1,5 miljonu eiro (1,05 miljonu latu) liels grants.

Pie optimistiskākā scenārija kultūras pasākumu budžets varētu būt daudz lielāks, pieļāva direkcijas vadītāja.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) uzsvēra, ka galvenais sadarbības partneris pasākumu rīkotājiem būšot tieši paši Rīgas iedzīvotāji, un ļoti svarīga pasākumu veiksmīgai norisei būšot tieši iedzīvotāju attieksme.

Čivle norādīja, ka kultūras pasākumos plānots plaši izmantot rīdzinieku radošās izpausmes, strādājot kopā un radot jaunas pievienotās vērtības.

Aldermane un Čivle uzsvēra, ka šāda apjoma kultūras programma Latvijā līdz šim nav realizēta. Pasākumi visa gada garumā notikšot pakāpeniski, īpašs "uzrāviens" iecerēts 2014.gada jūnijā, uz Līgo svētkiem.

Amatpersonas norādīja, ka pēc 2014.gada nedrīkst sajust atslābumu kultūras jomā un nedrīkstot būt atkritiens, lai kultūras devums būtu ilgtermiņā.

Čivle informēja, ka līdz oktobra beigām var iesniegt kultūras projektus. Tādēļ pasākumu kopējais apjoms būšot redzams tikai nākamgad.

Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programma veidota sešās tematiskās līnijās - visi tajās iekļautie pasākumi aptver dažādas "force majeure" šķautnes.

Sadaļa "Brīvības iela" veltīta varas un brīvības tematikai, "Izdzīvošanas komplekts" piedāvā seno prasmju un moderno zināšanu sinerģiju, "Ceļu kartes" sadaļā ikviens tiek aicināts iepazīt ikdienas steigā nepamanīto Rīgu un domāt par pilsētas attīstību, "Dzintara ādere" piedāvā iedzīvināt vēsturisko Dzintara ceļu, aptverot Baltijas jūru, Vidusjūru un Melno jūru, veidojot jaunu Eiropas kultūras sadarbības tīklu, sadaļa "Okeāna alkas" aicina ielūkoties cilvēka tieksmē pēc garīgām vērtībām un zināšanām, savukārt "Rīgas karnevāla" pasākumi uz mirkli ļauj kļūt par to, par ko mēs vēlētos būt, iejukt karnevāla virpulī un priecāties.

Visiem šiem pasākumiem pamatā ir Rīgas kā eiropeiskas pilsētas identitāte un tās iedzīvotāju spēja līdzdarboties, būt radošiem.

Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcija patlaban īpašu uzmanību veltī 2014.gada programmas sagatavošanai, tāpēc šodien notiek seminārs kultūras operatoriem un citiem potenciālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu veidotājiem par programmas veidošanas un līdzdalības principiem.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes lietu un kultūras ministru padome šogad 10.maijā Briselē apstiprināja Rīgas un Zviedrijas pilsētas Ūmeo kļūšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētām 2014.gadā.

Savukārt 13.maijā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti akceptēja lēmumprojektus par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā uzraudzības padomes apstiprināšanu un padomes nolikumu. Padomi vadīs Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!