Foto: Publicitātes attēli
Plānotie Krimināllikuma grozījumi, kas mainīs kriminālsodus par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, varētu sekmēt autortiesību ievērošanu, jo paredz stingrākus soda mērus autortiesību pārkāpumu gadījumos, pavēstīja AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Kārše.

AKKA/LAA pieļauj iespēju, ka soda paaugstināšana varētu likt cilvēkiem vairāk aizdomāties pirms pārkāpuma izdarīšanas.

Patlaban vairums cilvēku, pārkāpjot autoru tiesības, reti iedomājas par to, kādu kaitējumu izdarītais pārkāpums var nodarīt autoram, īpaši gadījumos, ja pārkāpums notiek elektroniskajā vidē, taču, iespējams, cilvēku no pārkāpuma izdarīšanas vismaz dažreiz varēs atturēt tas, ja cilvēks apzināsies, ka par pārkāpuma izdarīšanu var draudēt diezgan smags sods, uzsvēra Kārše.

Kā ziņots, vakar Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas mainīs kriminālsodus par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu.

Par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, turpmāk sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz trim gadiem vai bez tā.

Par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par piespiešanu ar vardarbību, draudiem vai šantāžu atteikties no autorības vai par līdzautorības uzspiešanu, ja tā izdarīta ar vardarbību, draudiem vai šantāžu, sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Patlaban par autortiesību tīšu pārkāpšanu soda ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, patlaban soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par autorības vai autortiesību piesavināšanos vai līdzautorības uzspiešanu patlaban soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par piespiešanu ar vardarbību vai tās draudiem, vai ar šantāžu atteikties no autorības vai par līdzautorības uzspiešanu patlaban soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Ja noziegums pastrādāts organizēta grupā, sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!