Foto: F64
Aptaujātie kultūras darbinieki atzīst, ka personīgi nav kontaktējušies ar "Vienotības" izvirzīto kultūras ministres amata kandidāti Sarmīti Ēlerti, bet, vadot laikrakstu "Diena", viņa ir apliecinājusi neatkarību un rakstura stingrību, ko, cerams, saglabās arī ministres amatā.

Komponiste un profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" izpilddirektore Ilona Breģe teica, ka Ēlertes darbība laikrakstā "Diena" bija "visnotaļ cienījama", galvenās redaktores amatā Ēlerte parādīja labas vadītājas spējas, bet ir grūti pateikt, kā šīs īpašības realizēsies, pildot kultūras ministres amata pienākumus.

Hermaņa Brauna fonda izpilddirektore pianiste un koncertu organizētāja Inna Davidova atzina, ka iepriekšējais kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) bija kultūras jomas "praktiķis", tāpēc viņa izpratne, sevišķi par mūzikas procesiem, bija kompetenta un dziļa.

Par Ēlerti Davidovai radies iespaids kā par kultūras procesiem tuvu stāvošu ļoti principiālu cilvēku, kas, vadot laikrakstu "Diena", spēja apliecināt savu neatkarību. Vai šīs Ēlertes īpašības palīdzēs aizstāvēt kultūras intereses, veidojot nākamā gada valsts budžetu, rādīs laiks, piebilda Davidova.

Kordiriģents un Dziesmu svētku organizators Romāns Vanags atzina, ka viņš kā mūziķis būtu vēlējies, lai darbu kultūras ministra amatā arī jaunajā valdībā turpina Dālderis. Par Ēlertes piemērotību kultūras ministres amatam viņam esot grūti ko teikt, jo viņi neesot pazīstami.

Sarmīte Ēlerte ir dzimusi 1957.gada 8.aprīlī Rīgā. Sarmītes bērnība ir saistīta ar teātri, jo tēvs bija Jaunatnes teātra direktora vietnieks, bet māte Elfrīda Ēlerte - administratore. Sarmīte to min arī kā vienu no iemesliem, kas viņu ir rosinājis pievērsties mākslas pasaulei.

Absolvējusi Rīgas 45.vidusskolu, 1975.gadā viņa iestājas Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē Žurnālistikas nodaļā, studijas beidz 1980.gadā. No 1983.gada līdz 1988.gadam neklātienē studē Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūta Kino kritikas nodaļā un iegūst kino kritiķes kvalifikāciju. Jau studiju laikā Ēlerte sāk strādāt laikrakstā "Literatūra un Māksla". Padomju gados Ēlerte aktīvi piedalījās Imanta Ziedoņa Dižkoku atbrīvošanas grupā, kas apvienoja tā laika inteliģences pārstāvjus cīņā par Latvijas dižkoku glābšanu.

Ēlerte bija Augstākās Padomes Preses centra vadītāja līdz 1991.gada augusta beigām, kad kļūst skaidrs, ka jāveido avīze, kas atjaunotās Latvijas valsts likumus un lēmumus publicētu un nogādātu cilvēkiem. Laikraksta "Diena" mērķis ir izveidot lielu, neatkarīgu un ietekmīgu, rietumu žurnālistikas tradīcijās balstītu avīzi. No 1992.gada līdz 2008.gadam Ēlerte bija laikraksta "Diena" galvenā redaktore.

"Vienotības" kultūras ministres kandidāte Sarmīte Ēlerte ir Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja, biedrības "Meierovica biedrība par progresīvām pārmaiņām" valdes locekle, nevalstiskās organizācijas "Baltijas-Melnās jūras alianse" valdes priekšsēdētāja un viena no Eiropas ārpolitikas padomes dibinātājām. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!