Foto: AFI
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis trešdien, 30. martā tikās ar kultūras ministri Sarmīti Ēlerti un tikšanās laikā abi ministri vienojās par sadarbību radošo industriju nozares politikas veidošanā, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijas pārstāvji.

Kultūras ministre uzsvēra, ka reģionālās politikas kontekstā kultūra jāskata kā viens no attīstības dzinējspēkiem un tās infrastruktūra ir efektīvi jāizmanto.

"Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 840 publiskās bibliotēkas, kur iedzīvotāji lieto visdažādākos pakalpojumus, izmantojot bezmaksas interneta pieslēgumu un piedāvātos tālākizglītības kursus. Domājot par vienas pieturas aģentūras tīkla izveidi valstī, jāņem vērā šī ievērojamā un noderīgā infrastruktūra," atgādināja kultūras ministre.

Vējonis piekrita, ka bibliotēkām ir jākļūst par nozīmīgu elementu vienas pieturas aģentūras principa ieviešanā un ir jāizmanto apmācītais, profesionālais personāls un tehniskā bāze efektīvai pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem. Tas būtu ne vien izdevīgi un ērti, bet ļautu ietaupīt arī valsts budžeta līdzekļus, atzīmēja R. Vējonis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau ir sagatavojusi koncepciju par Vienas pieturas aģentūras principa ieviešanu, kas gaida izskatīšanu valdībā. Šis princips paredz dot iespējas iedzīvotājiem ērtāk izmantot valsts pārvaldes un pašvaldību pakalpojumus un samazināt izmaksas, kas vajadzīgas šo pakalpojumu nodrošināšanā.

Tāpat ministri vienojās, ka turpmāk VARAM speciālisti iesaistīsies radošo industriju nozares politikas veidošanā. R. Vējonis un S. Ēlerte vienprātīgi atzina, ka reģionos nepieciešams aktivizēt radošo nozaru potenciālu un nākotnē būtu jādomā par radošo industriju atbalsta centru izveidi reģionos.

Patlaban Kultūras ministrija ir izstrādājusi nodomu protokolu projektu sadarbībai ar Ekonomikas ministriju, taču tikšanās laikā nolemts, ka tiks apsvērta iespēja šo sadarbību paplašināt, iekļaujot arī VARAM speciālistus.

"Domājot par reģionu attīstību ir būtiska nozīme vietējiem uzņēmējiem un tieši radošo industriju pārstāvji var dot nozīmīgu pienesumu reģionu uzplaukumā," pauda R. Vējonis.

Apspriežot tūrisma attīstību, ministri bija vienisprātis par nepieciešamību attīstīt kultūras mantojuma un nemateriālā kultūras tūrisma piedāvājumu, organizējot atbildīgo institūciju tikšanos, lai veicinātu daudzveidīgu tūrisma piedāvājumu reģionos.

R. Vējonis piekrita, ka kultūras tūrisms ir viens no būtiskākajiem tūrisma resursiem Latvijā līdzās dabas tūrismam un ir jābūt konceptuālam redzējumam, kā šīs jomas attīstīt, palielināt pašvaldību un vietējo iedzīvotāju interesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!